Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Paleis Het Loo breidt ondergronds uit met grandeur

Als je op het voorplein staat lijkt het op het eerste gezicht net of er niets is gewijzigd. Paleis Het Loo staat er net zo prachtig bij als in de 17e eeuw. Maar onderhuids en ondergronds is de afgelopen jaren een enorme operatie verricht.

Onder het voorplein en een klein stukje onder de oudbouw is een volume van 5.000 m² toegevoegd met een majestueuze grandeur. Het vormt de entree naar het paleis en verbindt oost- en westvleugel. Bovengronds verstoort niets het zicht op het hoofgebouw van het paleis, dat een intensieve restauratie onderging. Een knappe prestatie van architecten en aannemers.

Paleis Het Loo is van oorsprong een residentie van de Oranjes. Stadhouder Willem III van Oranje en zijn vrouw Mary II Stuart lieten het in 1686 bouwen als jachtpaleis in classicistische stijl en nadat ze in 1689 zijn gekroond tot koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland, werden het paleis en de tuin flink uitgebreid. Ook de opvolgers Willem IV en V verbleven er periodes. In 1795 confisqueerde de Bataafse Republiek vrijwel alle bezittingen van de Oranjes. Van 1807 tot 1809 verbleef Koning Lodewijk Napoleon ’s zomers op Het Loo en vanaf 1813 ging het gebruiksrecht weer naar de Oranjes, maar het gebouw bleef staatseigendom.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.