Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Pilot NOM-renovatie portiekflats krijgt vervolg

Het pilotproject Flatmettoekomst krijgt een vervolg. Woningcorportatie Mitros heeft besloten de overige 5 portieken van het gebouw en de achterliggende flat, bestaande uit 10 portieken, met de doorontwikkelde versie 2.0 in uitvoering te geven.

Bij het oorspronkelijke pilotproject ging het om een zogenaamde Intervamflat, waarbij één trappenhuis met daaraan gekoppeld acht woningen werden verduurzaamd tot nul-op-de-meter. Mitros schreef hiervoor een prijsvraag uit, die werd gewonnen door Nieuw Utrechts Peil, een samenwerking van de Utrechtse bedrijven Nieman Raadgevende Ingenieurs, VIOS Bouwgroep en Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. Het winnende concept voor de NOM-renovatie heeft de naam Keep it Simple gekregen.

Intervam-systeem

Intervam-flats zijn volgens het Intervam-systeem gebouwd, een systeem dat vanaf 1959 is ontwikkeld door het Utrechts bouwbedrijf NV Intervam. Het Intervam-systeem is een montagebouwmethode. De fabricage van de vloeren, wanden en galerijplaten vond plaats in drie eigen fabrieken. Daar werden alle onderdelen geprefabriceerd en op de bouwplaats samengevoegd tot een woongebouw. Met de snelle bouwmethode konden 4 tot 5 woningen per dag geproduceerd worden. Tot in de jaren zeventig zijn er in Nederland ongeveer 14.000 woningen gebouwd, waarvan 6.500 in Utrecht.

Keep it Simple

Het is de bedoeling dat voor 2020 120 Intervamflats zijn omgebouwd naar nul-op-de-meter-woningen met het renovatie-concept Keep it Simple. Inmiddels zijn 120 andere woningen met nagenoeg hetzelfde concept verbouwd naar een A++label om in de toekomst de laatste stap naar gasloos/NOM te kunnen maken.

Bekijk hier de webinar over het project: https://www.bouwwereld.nl/nieuws/webinar-flat-met-toekomst/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.