Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Prijsvraag aanpak kleine asbestdaken

De provincie Overijssel is op zoek naar innovatieve ideeën voor de verwijdering van kleine asbestdaken. Met de prijsvraag “Maak Overijssel asbestdakenvrij” daagt de provincie ondernemers en andere creatieven uit om een aanpak te verzinnen die pandeigenaren motiveert en ontzorgt bij de verwijdering van hun asbestdak. Het beste idee krijgt een startkapitaal van 10.000 euro voor de verdere uitwerking van het idee. Ook ondersteunen de communicatie- en marketingprofessionals van de provincie bij de lancering van het idee in de markt.

De inschrijving sluit op 1 oktober. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Asbestconferentie op 2 november, die wordt georganiseerd door de provincies Overijssel en Gelderland.

Kleine asbestdaken

Pandeigenaren mogen asbestdaken die kleiner zijn dan 35 vierkante meter zelf verwijderen, zonder gebruik te maken van professionele verwijderaars. Voor deze eigenaren is al een pakket op de markt met alle benodigdheden voor het veilig verwijderen van hun asbestdak. Met de prijsvraag zoekt de provincie nieuwe ideeën om deze doelgroep te motiveren hun asbestdak te verwijderen en te vervangen door een nieuw dak. De ideeën worden beoordeeld door een jury bestaande uit gedeputeerde Annemieke Traag, wethouder Klaas Agricola van de gemeente Dalfsen, Hans Suurmond van de ledenraad Vereniging Eigen Huis en Rob Ekkers van de Contactgroep Eigenaren Asbestwoning.

Inspiratiebijeenkomst 24 augustus

Om deelnemers op weg te helpen wordt op donderdag 24 augustus een inspiratiebijeenkomst gehouden in de Trefkoele in Dalfsen. Tijdens de bijeenkomst kunnen deelnemers speeddaten met deskundigen en kennis maken met potentiële samenwerkingspartners, bijvoorbeeld op gebied van business development, communicatie, verdienmodellen en marktkennis. Kijk voor meer informatie en opgeven op de website.

Aanpak asbestdaken

De prijsvraag maakt deel uit van de Overijsselse aanpak verwijdering asbestdaken. Het bezit van een asbestdak is vanaf 2024 verboden. De provincie Overijssel wil het verwijderen van asbestdaken versnellen. Het doel is een gezonde, schone en aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners van Overijssel.  De kern van de aanpak is het stimuleren van marktpartijen om samen te werken, en vraag en aanbod goed af te stemmen. Gemeenten worden ondersteund bij het opvangen en informeren van pandeigenaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Prijsvraag aanpak kleine asbestdaken

  • Verander de totale dakconstructie.
    Maak een dak dat in zijn geheel schuin oploopt van zuid naar noord of maak een platdak.
    Maak de dakbedekking van zonnepanelen. Kan Overijssel in de zomer in zijn eigen stroom voorzien.
    Overigens: Waarom worden er nog huizen gebouwd met puntdaken? Richt alle nieuwe daken op de zon. Maak een dak van isolerende platen, met geintegreerde zonnepanelen. Even een paar plaatjes naast elkaar leggen, paar boutjes vastmaken en stekkertjes aansluiten en klaar is je dak met een vermogen van 10.000 tot 20.000 Wattpiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.