Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Renovatie kubuswoningen

De kubuswoningen van architect Piet Blom in Rotterdam worden zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht en krijgen onder andere hun oorspronkelijke gele kleur terug. Door de bijzondere architectuur en de vele omgevingsfactoren zijn de woningen moeilijk te benaderen.

In vier fases worden de woningen opgeknapt en in een bijzondere steigerconstructie gezet. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren draagt zorg voor het hele project.

Bekende kleur geel terug

De kubuswoningen zijn tussen 1982 en 1984 gebouwd en zijn hard nodig aan een opknapbeurt. Omdat de woningen lastig van buitenaf te benaderen zijn , heeft het onderhoudswerk zich aardig opgestapeld. Het nieuwe schilderwerk, het welbekende geel, wordt aangebracht door schildersbedrijf Hoftijzer. Daarnaast worden de beroemde puntdaken schoongemaakt, het glas wordt vervangen en het tegelwerk van de bordessen wordt vernieuwd. Het renoveren van de kubuswoningen vereist een speciale steigerbouw en daarnaast moet er rekening worden gehouden met het verkeer, de tramlijn en de metro die onder de woningen doorlopen.

Driehoekige prefab omloopsteiger

J.P. van Eesteren heeft samen met Brand Steigerbouw i.c.m. ASC Group een constructie ontworpen van een driehoekige prefab omloopsteiger, die zij met een kraan over de punt van de woning laten zakken. Brand/ASC heeft vier steigers ontwikkeld waardoor ze aan vier woningen tegelijkertijd kunnen werken. Verder wordt er gewerkt met hoogwerkers en reguliere steigers. Voor de onbereikbare plekken worden abseilers ingezet om het werk gedaan te krijgen.  De renovatie in opdracht van VVE Paalwoningen en bedrijfsruimten Blaak neemt circa dertig weken in beslag.

Foto: J.P van Eesteren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Renovatie kubuswoningen

 • wim hoppenbrouwers

  Ik heb al vele stereo-opnames van deze woningen op het net staan Google maar eens op: Kubus-woningen 3D
  Er volgen er nog meer.

  anaglyphen rood/cyan

  Groeten Wim

 • Alfred van Nistelrooij

  Renovatie kubuswoningen heeft mijn aandacht getrokken. Ik ben werkzaam op de vastgoed afdeling van de gemeente Oss en wij organiseren op vrijdag 2 okt een afdelingsuitje in Rotterdam. Ook de kubuswongen willen wij bezoeken. Is een rondleiding van de renovatie vande kubuswoningen mogelijk op 2-10-15?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.