Ga naar hoofdinhoud

Renovatie met prefab metselwerk

Renovatie met prefab metselwerk

Om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden en de overlast voor huurders zoveel mogelijk te beperken, paste bouwbedrijf Goldewijk bij een renovatie in Ulft prefab gemetselde gevelelementen toe.

De metselwerk elementen – vervaardigd door een metselrobot in België en geleverd door Wienerberger – zijn bevestigd met schroefankers tegen deels het oorspronkelijke kalkzandsteen binnenblad en deels de nieuwe houtskeletbouw elementen waarmee het bestaande gevelkozijn is vervangen. Om de nieuwe gevelelementen te kunnen plaatsen is de fundering verbreed en verzwaard.

Maatvoering

Een van de voorziene problemen bij de te renoveren woningen was de maatvoering. De zogenoemde PéGé-woningen zijn destijds snel gebouwd, waarbij niet werd gekeken op een centimeter meer of minder. Alle woningen zijn daarom door de aannemer ingemeten, waarna er gemiddelden zijn genomen. De maatverschillen zijn slim opgelost door tussen elke woning een nis te maken en die te voorzien van beplanting, als verticale groenstrook.

In het aanvankelijk ontwerp voor de woning had ARX Architecten her en der in de gevel al van deze nissen bedacht in het kader van flora en fauna, maar door de keuze voor prefab metselwerk elementen werd besloten de nissen over de gehele gevel door te trekken en ook te gebruiken om maattoleranties op te vangen. De nissen zijn voorzien van geïsoleerde prefab rekwerken afgewerkt met plaatmateriaal. Uiteindelijk worden ze voorzien van klimbeplanting. Tevens biedt de nis plaats aan de hemelwaterafvoer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *