Ga naar hoofdinhoud

Renovatie monumentaal bankgebouw

Renovatie monumentaal bankgebouw aan de Blaak

De renovatie van het voormalig bankgebouw aan de Blaak 34 in Rotterdam gaat van start. Het Rijksmonument, ooit op de lijst voor sloop, wordt gekenmerkt door een bijzondere bakstenen gevel met statig portaal en prachtige natuursteen entree. Door eerdere bouwkundige ingrepen heeft het veel aan kwaliteit ingeboet.

Het ontwerp van V8 architects maakt het gebouw weer één van de voornaamste kantoorgebouwen in Rotterdam; chique, actueel en flexibel. Opdrachtgever Real I.S. brengt met deze herontwikkeling de oude grandeur terug en voegt tegelijkertijd flexibiliteit en diversiteit toe. Het gebouw uit de wederopbouwperiode wordt geschikt gemaakt voor verschillende soorten gebruikers met variërende indelingen.

Daklicht in het plafond

De gevel en de monumentale ruimten blijven intact. De begane grond met haar uitgesproken materialisering en detaillering wordt door het gedeeltelijk verwijderen van de eerste verdieping verbonden met het atrium, dat zo als kloppend hart van het gebouw zal functioneren. Het atrium wordt volledig bekleed met textiel en vormt een spectaculaire ontmoetingsruimte. Het daklicht in het plafond van de voormalige effectenhal wordt in ere hersteld waardoor er weer licht vanuit het atrium naar de ontvangsthal tussen de kluizen kan schijnen.

Met deze ingrepen komt de monumentale kwaliteit van het gebouw weer volledig tot uitdrukking. Vanaf het najaar van 2017 zal aan de toonaangevende Blaak opnieuw een gebouw staan dat van buiten maar ook van binnen weer iconische kwaliteiten heeft. Een combinatie van originele pracht, tactiele elegantie en moderne techniek.

Foto’s: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.