Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Renovatie Tramplein in Purmerend

De renovatie van het Tramplein-gebied in Purmerend is gereed. In het ontwerp van NEXT architects voor het nieuwe Tramplein staan de verblijfskwaliteit en de historische context centraal. Het resultaat is een hoogwaardige publieke ruimte waarin de elementen op het plein een gemeenschappelijke taal spreken in materiaal en detail.

Ruimtelijke betekenis

Van oudsher is het Tramplein een van de hoofdentrees van Purmerend. De kanaaldijk was een levendige zone waarlangs geflaneerd werd en waar de bewoners van Purmerend elkaar ontmoetten en begroetten. Met de opkomst van de auto zijn de trein- en bootverbindingen opgeheven en verloor het plein haar oorspronkelijke functie en levendigheid. Ook de aanleg van de Melkwegbrug over het Noord-Hollands Kanaal veranderde de ruimtelijke betekenis van het plein.

De nieuwe indeling van het plein bestaat uit vier hoofdelementen: het centrale busstation, de twee secundaire perrons (abri’s) aan weerszijden van het station en het AVIA tankstation met integrale fietsenstalling. Om te voorkomen dat de publieke ruimte een chaos van losse objecten wordt (bushokjes, banken, prullenbakken, informatieborden, reclamepanelen en fietsstandaarden) zijn deze functies in de hoofdelementen opgenomen.

Overdekte fietsenstalling

De overdekte fietsenstalling is opgenomen in het AVIA tankstation. Het ontwerp voorziet in een integraal antwoord op de samenkomst van het fietsparkeren en het tankstation aan het Tramplein. Door de fietsenstalling verdiept aan te brengen, ontstaat een tweede maaiveld dat langs luie trappen vanuit de koffiecorner van het tankstation een bijzondere plek creëert met uitzicht over het water en het plein.

Glaswanden

De architectuur is bewust bescheiden en ingetogen van aard en sluit aan bij de historische context zonder historiserend te zijn. In het ontwerp van de glaswanden van het centrale busstation heeft NEXT architects samenwerking gezocht met beeldend kunstenaar Merel Noorlander. Zij ontwierp een collage van historische beelden, die het heden in verbinding stelt met het verleden. De historie van Purmerend wordt hierdoor zichtbaar voor het publiek en zorgt voor onverwachte en spannende superposities met de buitenwereld.

Het Tramplein is genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2016. De winnaars worden 22 september bekendgemaakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.