Ga naar hoofdinhoud

Renovatie Universiteitsbibliotheek Utrecht af

De Universiteitsbibliotheek Utrecht wordt na een lange renovatie op maandag 3 september heropend door een stoet van 150 hoogleraren door het centrum van Utrecht. De bibliotheek, die is gevestigd in het voormalige paleis van koning Lodewijk Napoleon uit 1807, is gerenoveerd naar plannen van architect Pascal Grosfeld. Het restaurant is gemaakt door Puur interieurarchitecten uit Antwerpen en het binnenplein is ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten. Pascal Grosfeld geeft op 2 september, Culturele Zondag, een lezing en een rondleiding in het gebouw. Ook tijdens Open Monumentendag op 8 september zijn er rondleidingen.

13,5 kilometer boeken

Stonden voorheen alleen de boeken van de Letterenbibliotheek in het pand aan de Wittevrouwenstraat, nu zijn ook de boeken van de Juridische Bibliotheek en de collecties Wijsbegeerte en Universiteitsgeschiedenis toegevoegd. De bibliotheek telt nu 12.500 m2 en heeft 800 studieplekken. Via een digitaal systeem kunnen studenten kijken of en welke studieplekken er nog vrij zijn. In totaal staat er voor 13,5 kilometer aan boeken. Nieuw zijn ook de groepsstudieruimtes, de ondergrondse fietsenstalling en het restaurant met ingang aan de Drift.

Niet in oude staat hersteld

Omdat het paleis zo vaak gerenoveerd en verbouwd is, wat het niet meer mogelijk om alle ruimtes weer in oude staat te herstellen. Daarom is gekozen voor een eigentijdse en rustige uitstraling. Kern van het gebouw is de voormalige balzaal de Grande Galerie, die de afgelopen jaren in gebruik was als magazijn. De dichtgemetselde boogramen zijn weer in ere hersteld en verlichten de ruim 50 meter lange zaal. Om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te maken, zijn er voorzetramen geplaatst en is waar nodig nageïsoleerd. Door deze maatregelen is het binnenklimaat constanter en prettiger geworden.Vanuit de binnenplaats is voor het eerst sinds jaren weer zicht op de tuin van Huis Renesse, achter de Grande Galerie. Ook de Kapel, vanaf 1629 een Remonstrantse schuilkerk en later hofkapel bij het paleis van Lodewijk Napoleon, is nu toegankelijk voor bibliotheekbezoekers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Renovatie Universiteitsbibliotheek Utrecht af

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *