Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Renovatie Jacob Geelbuurt

Woningcorporatie De Alliantie heeft de renovatie van 228 sociale huurwoningen in de Jacob Geelbuurt in Amsterdam Nieuw-West afgerond. MOPET architecten ontwierp mede op basis van de wensen van de buurt het renovatieplan. Met als doel om het complex energiezuinig te maken én de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren.

Beschermd stadsgezicht

De zes woonhofjes tussen de Johan Huizingalaan en Justus Halbertsmastraat werden in de jaren vijftig gebouwd voor medewerkers van de NS. De renovatie-ingrepen vereisten volgens de architecten om een chirurgische precisie. De wijk is onderdeel van het AUP van Van Eesteren en daarom een beschermd stadsgezicht. “Het vereiste monnikengeduld om de wensen van alle partijen te verenigen en tegelijk het oorspronkelijke karakter in ere te herstellen” vertellen de architecten.  

Energiezezuinig

De huizen zijn door een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen energiezuinig geworden en hebben nu energielabel A in plaats van E of F. Het isoleren van de buitenschil, het vervangen van kozijnen en erkers en het moderniseren van installaties en sanitair vond plaats in bewoonde toestand. Dat vereiste van aannemer Nijhuis Bouw een aanpak met een zorgvuldige bewonersbegeleiding en een uitgekiende lean-planning van de werkzaamheden. Behalve de energetische maatregelen werden ook het dak vernieuwd, de tuinen vergroot en werden bergingen geplaatst. Veel woningen kregen een nieuwe, open plattegrond.

Fotografie: Jeroen Musch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.