Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Renoveren met E-Board geeft compleet nieuwe gevel

In Assen wordt het onderhoud van woningen in wijk Lariks grondig aangepakt. Woningcorporatie Actium wil 102 woningen uit begin jaren zestig upgraden van energielabel van E naar A en daarbij de huizen op tal van punten flink verbeteren. Voor het complete project reserveerde de woningcorporatie zes miljoen euro en beloofde zij de bewoners de huren niet te verhogen.

Aannemingsbedrijf Paas uit het Drentse Nieuw-Buinen voert de renovatiewerkzaamheden uit in de wijk Lariks in Assen. Het bedrijf vernieuwt daarbij in zes weken tijd een huis aan de binnen- en buitenkant, terwijl bewoners hun huis niet hoeven te verlaten. Dat was ook een belangrijke voorwaarde van woning- corporatie Actium. Het ontwerp van de nieuwe gevels is van de hand van HJK architecten uit Groningen. “We hebben dat qua organisatie en planning behoorlijk uitgedacht”, zegt Bert Doldersum, bedrijfsleider bij Paas. “Deze renovatie gaat snel, bewoners kunnen gewoon blijven wonen. Logistiek en financieel was dit project daarom een grote uitdaging.”

Twee stromen

Er zijn twee renovatiestromen – binnen en buiten – en hoewel deze los van elkaar staan, wordt aan beide gelijktijdig gewerkt. De werkzaamheden in de woning duren ongeveer drie weken en de renovatie van de gevel neemt zo’n zes weken in beslag. “Voor bewoners zijn er wel wisselwoningen beschikbaar om zich eventueel terug te trekken en ’s avonds is er altijd weer de beschikking over stromend water en verwarming.”

Isoleren aan de buitenzijde

Om zo’n grote stap in energielabels te halen, koos Paas voor isolatie tegen de buitenmuur. De woningen krijgen zo een geheel nieuwe schil. Dat heeft twee effecten: de isolatiewaarde gaat omhoog en de renovatie wordt eenvoudiger. “Deze huizen hebben een geisoleerde spouwmuur, maar om de gevraagde Rc-waardes te halen zijn we buitenom gegaan met een extra laag”, aldus Bert Doldersum. De toegepaste E-Board gevelisolatie van Vandersanden Group bestaat uit isolatieplaten van EPS-HR met daarop gevelsteenstrips. De isolatieplaten worden aan de bestaande gevel bevestigd, het slopen van de buitenmuren is daarom niet nodig. Zo is het mogelijk om in zes weken de gevel volledig te isoleren en te vernieuwen. “Wij kozen voor de renovatie van de gevel voor dit product vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en de garanties van het E-Board-systeem. Omdat dit systeem volledig doorgetest en gekeurd is, is voor het project in Assen een verzekerde garantie van 25 jaar afgesloten.”

Isolatieplaten met steenstrips

De platen die in dit project gebruikt worden, zijn 80 en 60 millimeter dik. Door toepassing van deze gevelisolatie in combinatie met handvorm steenstrips op de bestaande constructie voldoet de woning nu aan het energielabel A. Het E-Board-systeem heeft een lambdawaarde van λ 0,031 W/mK. De E-Board isolatieplaten zijn malgevormd en daarom allemaal exact gelijk. Met de haak-lasverbinding haken de platen in elkaar en kan er geen vocht infiltreren. De gevel wordt hierdoor winden waterdicht en dampdoorlatend. De steenstrips die bij dit gevelsysteem horen, zijn gezaagd uit volle Vandersanden handgevormde bakstenen. Voor het project in Assen is gekozen voor drie verschillende kleursorteringen. De verschillende kleuren steenstrips worden in vlakken aangebracht en met waterafstotende lijm vastgezet. In totaal wordt 7000 vierkante meter gevel gerenoveerd in de wijk Lariks. Niet alleen de woningen, maar ook de bijbehorende schuurtjes worden meegenomen. Daar was het in de winter binnen zo koud dat het er vroor. Bewoners zullen de energiebesparende maatregelen goed gaan merken in hun portemonnee.

Kozijnprofiel

De oude kunststof kozijnen in de woningen worden vervangen door nieuwe houten exemplaren. Vandersanden ontwikkelde voor deze nieuwe kozijnen een nieuw profiel, zodat bij het afwerken van de gevel de steenstrips precies aansluiten tot aan het kozijn. De stenen hoeven dus niet de hoek om, maar het raam wordt omkaderd met een kunststof profiel. Hiermee lijkt het ook alsof het kozijn dieper in de gevel ligt en dit geeft nog meer esthetische waarde.

Woningverbeteringen

Verder wordt door Paas een aantal woningverbeteringen uitgevoerd. De badkamer wordt verplaatst en de wand tussen de – nieuwe – keuken en kamer verdwijnt. Daarnaast worden de plafonds vernieuwd en komt er een nieuw toilet. De woningen worden uitgerust met nieuwe installaties en elektra. Ook het dak wordt aangepakt, er worden nieuwe pannen gelegd en de schoorstenen verdwijnen. “De afmeting van de woning wijzigt niet, maar het is in principe wel een compleet nieuw huis”, aldus Doldersum. “Wij zijn trots dat dit project zo goed loopt en zijn erg blij met de bouwbegeleiding van Vandersanden.”

Meer informatie: vandersandengroup.nl

Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. De fabrikant laat zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe ze kunnen samenwerken met de architect.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.