Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Seriematig grote clusters woningen renoveren

De energietransitie in de gebouwde omgeving gaat te langzaam, waardoor klimaatdoelen voor 2050 mogelijk niet worden gehaald. Daarom werkt TNO met marktpartijen in de bouw- en energiesector aan een nieuwe aanpak voor de verduurzaming van bestaande woningen. Daarbij gaat het niet om inefficiënt en prijzig maatwerk, maar om vraagbundeling en slimme matching tussen renovatiepakketten en grote aantallen woningen met vergelijkbare kenmerken (contingenten). Daardoor kan de renovatieopgave in Nederland aanzienlijk sneller verlopen en betaalbaarder worden uitgevoerd.

De afspraak in het Klimaatakkoord is dat in 2050 zeven miljoen woningen van het aardgas af moeten zijn. Tot 2030 zullen de eerste 2,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd moeten worden. Twee jaar geleden schatte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in dat ongeveer 90 procent van alle woningen in Nederland wordt verwarmd met aardgas en dat slechts 7,3 procent van alle woningen aardgasvrij is. Op basis van de roadmap van het Rijk zouden er 200.000 woningen per jaar verduurzaamd moeten worden. In het huidige tempo wordt dat aantal niet gehaald. Volgens het Planbureau Leefomgeving heeft momenteel circa 8 procent van de bestaande woningen geen gasaansluiting meer. Het tempo zal flink omhoog moeten om in de pas te lopen met de ambities van het Rijk. Daarbij blijkt de hoeveelheid slechtst geïsoleerde woningen (label E,F en G) maar mondjesmaat af te nemen of in het geval van het laagste label al zes jaar gelijk te blijven.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.