Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Stalen portalen vervangen muren

De grote renovatie van de Spinoza Hall van de Universiteit Utrecht is afgerond. J.P. van Eesteren maakte het rijksmonument geschikt voor het huidige onderwijsprogramma. Verschillende ruimtes werden samengevoegd en dragende muren werden vervangen door 6 stalen portalen. Om de stalen constructie te kunnen dragen, moesten er in het complex korte, stalen buispalen geheid worden.

Symmetrie

Ook de gevel en het dak zijn volledig gerenoveerd. Zo zijn de systeemplafonds en de gemetselde binnenwanden verwijderd, waardoor de hoge ruimte onder het dak weer zichtbaar is en de symmetrie in het gebouw duidelijker naar voren komt. Ook schoorstenen en storende armaturen zijn verwijderd.

Grote muurdoorbraken

Er werden 50 extra studieplekken, 16 nieuwe werkgroepruimten en 3 hoorcollegezalen gerealiseerd. Hiervoor zijn onder andere een aantal ruimtes samengevoegd. Voor de samentrekking waren een aantal grote muurdoorbraken noodzakelijk. De dragende muren werden vervangen door 6 stalen portalen, waardoor een open, functionele ruimte ontstond. Omdat het volledige Rijksmonument op staal gefundeerd was, moesten er in het gebouw stalen buispalen geheid worden om het gewicht van de stalen portalen te dragen. Door de hoogtebeperkingen die horen bij het heien in een gebouw, zijn er stalen buispalen gebruikt van 1,5 meter hoog. Deze zijn op elkaar gelast en vervolgens in de grond ingeheid.

Duurzame materialen

De Spinoza Hall is bij de renovatie voorzien van een compleet nieuw installatie- en inbouwpakket. Zo is er energiezuinige verlichting aangebracht en wordt elke ruimte in het gebouw verwarmd door middel van naverwarmingselementen in de toevoerkanalen. Zichtbare ventilatieroosters zijn verwerkt in het dakvlak en er is over de breedte van de renovatie gekozen voor het gebruik van duurzame materialen en een extra thermische isolatie van de buitenschil van het monument.

Voormalig legeringsgebouw

Het ontwerp voor de vernieuwde Spinoza Hall is vervaardigd door SH2.0, een gelegenheidscombinatie van Alsemgeest & Westerwoudt Architecten, Maria Haag architectuur en Studio RTM architectuur & onderzoek, De Blaay-Van den Bogaard (adviseur installaties) en IMd Raadgevende Ingenieurs (adviseur constructies).

De Spinoza Hall is een voormalig legeringsgebouw van het ministerie van defensie. Het doet al sinds 1992 dienst als onderwijsgebouw van de Universiteit Utrecht. Het gebouw is in gebruik bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en de faculteit Geesteswetenschappen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Stalen portalen vervangen muren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.