Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Stalen sandwichpaneel helpt bij duurzame dakrenovatie

Bij duurzame woningrenovaties wordt er steeds vaker voor gekozen om stalen sandwichpanelen te gebruiken voor het dak. Die laten zich snel monteren en staan garant voor een hoge kwaliteit. PV is er eenvoudig op te monteren.

Kingspan Geïsoleerde Panelen heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de montage van stalen sandwichpanelen op woningdaken bij duurzame renovatieprojecten. “Het is als een olievlek die begint te groeien. Toen wij bezig waren met de eerste projecten, gingen terzelfder tijd corporaties op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zij zien zich voor een enorme opgave gesteld binnen beperkte budgetten en kiezen daarom vaker voor out of the box materialen”, zegt Patrick Theelen van Kingspan Geïsoleerde Panelen. Dak- en Wandbeplating Acoma uit Duiven monteert veel van deze daken en adjunct-directeur Edwin van Rooden ziet dezelfde ontwikkeling: “Er staan projecten op de planning tot zelfs 320 woningen.”

Concurrerend materiaal

Sandwichpanelen zijn vooral bekend uit de utiliteitsbouw, maar de hellenddakpanelen zijn ideale materialen voor de woningbouw vanwege de prijs van het materiaal in combinatie met de snelheid van montage, de energetische mogelijkheden en de geringe milieubelasting. Een sandwichpaneel is kant-en-klaar als dat op het dak wordt gelegd. Het is zowel isolatie als dakbedekking en kan over het bestaande dakbeschot worden gelegd. Door het lage eigen gewicht van 15 kg/m2 is een sandwichpaneel in combinatie met PV van 15 kg/m2 lichter dan de oude dakpannen, waardoor er dus geen extra constructieve ingrepen nodig zijn. “Meestal gaat het oude dak er af tot op het dakbeschot. Daarop komt nieuw regelwerk, waarop wij de sandwichpanelen bevestigen. Inclusief het verwijderen van het oude dak kunnen we twee daken per dag doen met een ploeg van drie mensen. Het ‘treintje’ van de woningrenovatie kan dan optimaal lopen, met tien daken per week”, zegt Van Rooden.

Specifieke woningdetails en certificering

“De concurrerende prijs zit onder meer in de grote hoeveelheden die we produceren voor de utiliteitsbouw. Voor de woningbouw hebben we daarbij details ontwikkeld voor specifieke zaken als luchtdichtheid, brandwerendheid en geluidwerendheid, maar ook gootbevestigingen en inbouw van dakramen. Ook voor pijpjes en doorvoeren voor bijvoorbeeld PV-bekabeling zijn standaard details en materialen beschikbaar. We blijven zulke specifieke details voor de woningbouw doorontwikkelen en optimaliseren”, vertelt Theelen.

Ook is er aandacht voor de milieu-impact van de panelen. Een onderzoek van NIBE toonde recent aan dat toepassing van RW Trapezoidal Roof QuadCore dakpanelen een reductie van 53% in schaduwkosten oplevert ten opzichte van een traditionele dakopbouw met minerale wol en 58% ten opzichte van een EPS-dakelement. Bij duurzame renovaties is deze milieuprestatie een belangrijk aspect.

Luchtdichtheid

Vooral bij NOM-renovaties (Nul op de Meter) is de aandacht voor luchtdichtheid in de details van groot belang, even als de woningscheidende wand. Deze moet voldoen aan eisen van onder andere brandwerendheid. Daarvoor is enkel een kierdichting met gecomprimeerde minerale wol nodig tussen bouwmuur en sandwichpaneel.

Esthetische keuze

De nieuwe sandwichpanelen vormen een fraai en strak dak, met een hoge isolatiewaarde. Het RW Trapezoidal Roof dakpaneel
met een trapeziumprofiel is het meest gebruikt, maar het KingZip IP paneel met een felsdakprofilering is ook een veel gekozen oplossing in woningbouw. Kingspan panelen kunnen met de hoogwaardige QuadCore isolatie van Kingspan een hogere isolatiewaarde realiseren bij een beperkte paneeldikte. Meest gebruikelijk is een Rc-waarde van 6,3, maar in bijvoorbeeld een project in Krimpen aan den IJssel werd ingezet op 8,05. Daarvoor is een RW Trapezoidal Roof QuadCore paneel gebruikt met een dikte van 150/181.

Montage PV

Bij NOM-renovaties wordt één of zelfs beide dakvlakken vaak vrijwel volledig vol gelegd met PV. PV is op beide soorten dakpanelen eenvoudig te monteren. In Krimpen aan den IJssel leverde Kingspan Geïsoleerde Panelen ook de PV-panelen. Theelen: “Voordeel is dat het dan één opdracht is, waardoor de afstemming altijd goed is, evenals de garantie en het onderhoud.”

Kingspan hecht op deze markt van woningrenovatie veel waarde aan goede begeleiding. “Traditionele dakenbouwers en woningbouwers zijn niet gewend aan sandwichpanelen en beplatingsbedrijven zijn niet gewend aan woningbouw, en zeker niet aan renovatie in bewoonde staat.” In Krimpen a/d IJssel was Kingspan Geïsoleerde Panelen overigens zelf aannemer van het dak met de PV, waarbij het voor de montage Dak- en Wandbeplating Acoma inschakelde. “Dat was voor ons een zeer leerzame ervaring waarmee we veel kennis hebben opgedaan.”

Uitgebreid assortiment

Als fabrikant van geavanceerde oplossingen voor de complete gebouwschil kent Kingspan als geen ander de steeds hoger wordende eisen wat betreft energiezuinigheid, brandveiligheid, duurzaamheid, gezondheid en uitstraling. Het uitgebreide assortiment omvat sandwichpanelen voor hellende daken en platte daken, wandpanelen en design gevelsystemen gecombineerd met slimme verlichtingssystemen, geïntegreerde zonnepanelen en oplossingen voor staalconstructies.
Benieuwd naar wat Kingspan Geïsoleerde Panelen voor uw project kan betekenen?

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs, en /of architecten.
Fotografie: Roel Dijkstra

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.