Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Strakke planning bij verbouw ziekenhuis

Een groot deel van het nieuwbouw- en renovatieproject Antoni van Leeuwenhoek is gereed. De TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros begonnen in mei 2015 aan de verbouwing en uitbreiding van het complex. Door het bouwproces te sturen met een strakke planning blijft het ziekenhuis tijdens verbouwing onafgebroken in bedrijf.

In het nieuwe bouwdeel C is onder andere de afdeling Pathologie van het Amsterdamse ziekenhuis gevestigd. Tot de renovatiewerkzaamheden in het bestaande ziekenhuis zijn afgerond, wordt een deel van de medewerkers in deze nieuwbouw gehuisvest. Daarna keren ze ook terug naar de gerenoveerde ruimtes. Het gehele project wordt in september 2016 opgeleverd. Het ontwerp voor de renovatie en nieuwbouw komt van dJGA Architecten.

173 DPa-boorpalen

Om te kunnen voldoen aan de toenemende patiëntenstroom worden verschillende afdelingen van het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek, waaronder DNA Diagnostiek en Nucleaire Geneeskunde, vergroot in capaciteit. De afdeling Klinische Pathologie, speerpunt binnen het ziekenhuis, wordt uitgebreid met 40 procent meer labruimte en werkplekken voor een toenemend aantal pathologen, moleculaire genetici en analisten. In totaal verbouwen de TBI-ondernemingen op het project 5.750 m² vloeroppervlak. Voor de nieuwbouw en renovatie is er circa 1.650 m³ beton gestort en 65.000 kilogram staal verwerkt. Met behulp van in totaal 173 DPa-boorpalen zijn de twee nieuwe vleugels volledig draagkrachtig gefundeerd.

BIM centraal

De centrale hal aan de achterzijde van het ziekenhuis wordt uitgebreid. Aan weerszijden van de hal realiseert de bouwcombinatie een tweetal gebouwen (zowel nieuwbouw als renovatie). Al bij de tenderfase van het project stond BIM centraal. Maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van het 3D-model in de ruwbouwfase van het project, voor de wanden, vloeren en in de staalconstructie. Bij de afbouw van de nieuwbouw is het model leidend voor de metalstudwanden en de systeemplafonds. En er wordt ook gebruik gemaakt van BIM voor een deel van de installatietechniek.

Techniekruimten

In de gebouwen grenzend aan de hal worden de afdelingen Nucleaire Geneeskunde, Klinische Pathologie en DNA Diagnostiek uitgebreid en worden bijbehorende techniekruimtes, kantoren en werkplekken gerealiseerd. Daarnaast wordt een vleugel gebouwd voor preventie, revalidatie en nazorg van kankerpatiënten, zoals een oefen- en revalidatiezaal, cardiofitness en ruimtes voor psychosociale begeleiding. Op de nieuw te bouwen delen komen techniekruimten voor de installaties voor elektra, ventilatie, verwarming en koeling en separate afzuiging.

Foto’s: Paolo Bouman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.