Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Tijdelijke inrichting Stationsplein Leiden

De gemeente Leiden deed een paar maanden geleden een oproep voor ideeën om het Leidse stationsgebied gastvrij en aantrekkelijk te houden tijdens de werkzaamheden de komende jaren in het gebied. In totaal zijn dertien ontwerpen ingediend. NOV’82 Architecten heeft met hun ontwerp ‘VisiteKAART’ gewonnen.

Na een eerste selectieronde voor het ontwerp van de tijdelijke inrichting van Leidse stationsplein werden drie kandidaten uitgenodigd voor de tweede ronde. De criteria waren beleving, creativiteit, realisme, identiteit van de stad, verblijfskwaliteit en oriëntatie. NOV’82 scoorde hierbij het hoogste aantal punten en had de beste papieren als het ging om het totaalplaatje.

Prominente gebouwen in 3D

Het ontwerp ‘VisiteKAART’ bestaat uit een met weerbestendige verf geschilderde plattegrond van de Leidse binnenstad. Een aantal prominente gebouwen in de stad wordt in 3D gesymboliseerd waarbij bovenop een gravure van het gebouw geplaatst wordt zodat het herkend kan worden. Ook dienen deze objecten als zitplaats. Aan de randen komen op de plekken van de parken, bakken van cortenstaal met daarin groen. Met een QR-code met daaraan gekoppelde app kan de bezoeker meer informatie over wat er in de stad te doen is. De twee meter hoge uitkijktoren nodigt de bezoeker uit om VisiteKAART van bovenaf te bekijken. Dit draagt bij aan de oriëntatie van de bezoeker; de ondergelegen windroos versterkt dit nog eens.

Gastvrije entree

Wethouder Paul Laudy (bouw en openbare ruimte): ‘De komende jaren wordt er flink gebouwd in het Leidse stationsgebied, denk bijvoorbeeld aan Lorentz en De Geus. Met VisiteKAART ben ik heel blij. Deze tijdelijke invulling zorgt er voor dat we tijdens de bouwwerkzaamheden toch een gastvrije entree naar de binnenstad hebben voor onze bezoekers.’

Het plan wordt zo snel mogelijk na het verkrijgen van de benodigde vergunningen uitgevoerd en zal twee jaar lang het Stationsplein sieren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.