Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Toegangsoplossingen geven FrieslandCampina optimaal binnenklimaat  

Een verwoestende brand legde in 2014 het kaaspakhuis van FrieslandCampina in de as. Na een grootscheepse verbouwing draait de kaasproductie in het Friese Gerkesklooster inmiddels weer volop. Om aan de regels voor hygiëne en voedselveiligheid te voldoen, waren de eisen voor de deuren en laad- en lossystemen hoog. ASSA ABLOY Entrance Systems leverde onder andere snelroldeuren, luchtkussenshelters en overheaddeuren om het pand koel en hygiënisch te houden.

Van geitenkaas tot Edammer kaas en van Mimolette tot Goudse kaas. Per honderden liggen ze opgestapeld in het kaaspakhuis van FrieslandCampina. Het gehele vertrek is volledig geautomatiseerd. Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) rijden tussen de stellages en gangen door en bezorgen de kazen op de juiste plek. Van opslag naar transport. De snelroldeuren en de AGV-systeem staan met elkaar in verbinding. Wanneer een AGV nadert, openen en sluiten de deuren zich automatisch. Het gehele proces wordt aangestuurd vanuit een centrale besturingskamer. Naast iedere snelroldeur is een zwarte drukknop geplaatst om de deur in geval van nood automatisch te kunnen openen. De kaasproductie van FrieslandCampina is goed voor 57.000 ton kaas per jaar. Het vernieuwde gedeelte van het kaaspakhuis bevat onder andere een expeditieruimte, kaasbehandellijn en een opslagcapaciteit van 2.100 ton kaas.  De verschillende in het pand geïnstalleerde deurtypes hebben een belangrijke rol bij het kwaliteitsbehoud van de kaas.

Goed gekoeld

Het werken met levensmiddelen als kaas vraagt om strikte voorschriften. Hygiëne en voedselveiligheid staan bij FrieslandCampina dan ook hoog in het vaandel. Voor een zuivelproduct als kaas is een goede koeling essentieel. Ook wordt condensvorming tegengegaan. Wanneer kaas en vocht met elkaar in aanraking komen, kan er namelijk schimmelvorming op de korst ontstaan. Dit moet te allen tijde worden voorkomen.  In het kaaspakhuis wordt met twee verschillende temperaturen gewerkt. De opslag van de natuurkazen vindt plaats bij een temperatuur van 14 graden Celsius. Bij de foliekaas is dit 4 graden Celsius. FrieslandCampina schakelde de hulp in van ASSA ABLOY Entrance Systems. Aan hen de taak om een oplossing aan te dragen voor het beheersen van het binnenklimaat. De Albany RR3000 ISO bleek de juiste keuze voor dit vraagstuk. Het geïsoleerde deurpaneel kent een dikte van 50 millimeter.

Geen kans voor bacteriën

Ook leverde ASSA ABLOY Entrance Systems de snelroldeur Albany RR392. Wanneer het vlakke deurblad zich ontvouwt, worden de metershoge plankconstructies met kaas zichtbaar. De verse kaas wordt via een lopende band vanuit het pekelhuis naar de opslagruimte verplaatst. Hier rijpen de kazen op houten planken. Na voltooiing van dit proces is de kaas klaar om bewerkt te worden op de kaasbehandellijnen. Vervolgens zetten de AGV’s de kazen over op kleinere stellages. Vanuit hier kunnen de kazen mee op transport. De snelroldeur vormt de overgang tussen de koele kaasopslag en de warmere transportruimtes. De keuze voor het deurblad was een overweging vanuit hygiënisch oogpunt. Door het gladde oppervlak blijven er minder bacteriën achter en is het deurblad makkelijker te reinigen.

Binnenklimaat op peil

In de laad- en losruimtes wordt stevig doorgewerkt. Hier wachten verschillende speciaalkazen op hun transport naar de leveranciers over de hele wereld. Met chirurgische precisie navigeert een chauffeur zijn vrachtwachten richting de dock levellers. Ook in de laad- en losruimtes gelden strenge eisen op het gebied van temperatuurbeheersing. FrieslandCampina boog zich samen met ASSA ABLOY Entrance Systems over dit vraagstuk. Crawford luchtkussenshelters boden uitkomst. De shelters zorgen ervoor dat er zo min mogelijk koude lucht verloren gaat en dat de lucht binnen blijft.

Om die reden werd er ook een extra dikke Crawford OH370 overheaddeur geplaatst. Met een dikte van 70 millimeter blijft het binnenklimaat optimaal behouden. Daarnaast valt het oog meteen op de vorm van de deur. Aan weerszijden is aan de onderkant een inkeping zichtbaar. Een aanpassing die nodig was om de overheaddeuren voor de deuren langs te krijgen. Maatwerk op verzoek. FrieslandCampina stelde als eis dat de levellers afgeschermd moeten zijn. Daarom gaan de overheaddeuren voor de levellers langs en liggen de levellers verder naar binnen.  De uitschuifbare lip van de teledock leveller heeft een lengte van 1 meter. Mede door het maatwerk van ASSA ABLOY Entrance Systems kon FrieslandCampina alweer snel van start met het logistieke proces. Belangrijker nog: dit gaat helemaal volgens alle hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften. Dankzij het uitgebreide pakket aan toegangsoplossingen kan FrieslandCampina haar kazen veilig en hygiënisch over de hele wereld transporteren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.