Ga naar hoofdinhoud

Zwevende trap in Den Haag

Houten-Spiltrap-Raadzaal-Den-Haag

De Raadzaal van het stadhuis in Den Haag is onlangs volledig gerenoveerd. Blikvanger is de zwevende trap in het atrium die opgebouwd is uit gelamineerd vuren fineerhout. Het ontwerp is in zeer korte tijd gerealiseerd door alle partijen vanaf het begin bij het proces te betrekken.

Twee maanden voor oplevering van de vernieuwing van het stadhuis stond alleen nog maar het architectonisch ontwerp van de trap op papier. In deze periode moest dus nog het gehele ontwerp constructief berekend, geproduceerd, en gemonteerd worden. “Normaal gesproken hebben we voor een dergelijk complex ontwerp zeker drie à vier maanden nodig, dus om dit project in twee maanden te realiseren is vrij snel,” zet Bas Meeuwissen van Metsä Wood Holland.

Tijdwinst

De tijdwinst is behaald door alle partijen vanaf het begin bij het proces te betrekken; de architect, de constructeur, de producent van het materiaal, de producent van de trap, het montagebedrijf en de gemeente. “Normaal gesproken wordt eerst het ontwerp uitgewerkt en vervolgens wordt het aanbesteed, maar in dit geval is de theorie en de praktijk gecombineerd,” zegt Meeuwissen. Door deze combinatie konden de ontwerp- en productiekeuzes direct afgestemd worden op de praktische montagemogelijkheden.

Variabele doorsnede

Op basis van de kennis en ervaring van een eerder gemaakte houten spiltrap in New York door Rietveld Architects (dit bureau ontwierp ook de zwevende trap), is er door de ingenieurs van IMd Raadgevende Ingenieurs een constructief ontwerp gemaakt. “De wens om een zwevende trap, zonder kolommen te maken, leidde tot een bijzondere constructie,” zegt Rijk Rietveld van Rietveld architecten. De voornaamste uitdaging was een uitvoerbaar ontwerp met een variabele doorsnede creëren dat in staat is de verschillende krachtswerkingen op te vangen.

FEM-modellen

De optimale dwarsdoorsneden van de trap zijn onderzocht aan de hand van verschillende FEM-modellen (de zogenoemde Eindige-elementenmethode). “Op deze manier is het mogelijk het complexe ontwerp van de trap constructief door te rekenen, iets wat met de hand niet mogelijk is,” zegt Wessel van Beerendonk van Studio Rap, de producent van de trap. Bij de constructieve berekening was met name de combinatie tussen de wringmomenten, de dwarskrachten en de gelaagdheid van de te lijmen plaatdelen een belangrijk aandachtspunt. Om de constructie schijnbaar zwevend te kunnen maken, is de trapconstructie opgehangen aan drie trekkabels en bij zowel het bordes als de bovenaansluiting met ankerplaten aan de vloer verankerd (drie stuks in totaal).

Fineerlagen

Vanwege de slankheid, hoge sterkte en grote plaatafmetingen (2,4 bij 3 meter) is gekozen om de trap te produceren met Kerto-Q LVL van Metsä Wood. Dit is een product dat bestaat uit gelamineerd vuren fineerhout. Het product haalt zijn sterkte uit het feit dat de fineerlagen met 10% gecomprimeerd zijn. Ten opzichte van traditionele houten balken en plaatmateriaal is het daardoor respectievelijk 2,5 en 1,5 maal zo sterk.

Op maat gezaagd

Er is voor gekozen om de trap per traptrede te produceren en ter plaatse te monteren. Zo werd voorkomen dat de vloer van het atrium te zwaar belast werd. Voor de trapdelen zijn Kerto-platen van 34 mm dik gebruikt, die op elkaar gelijmd zijn en met een computergestuurde freesmachine (CNC-machine) in de juiste vorm zijn gemaakt. De losse trapdelen zijn ter plaatse tot een geheel verlijmd en geschroefd door montagebedrijf René Dalmeijer. Dit ging snel en efficiënt, mede dankzij de grote maatvastheid van de gezaagde elementen.

Foto’s: Arnoud Roelofsz

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.