Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Verbouw monumentaal stadhuis Leiden

Het stadhuis in Leiden wordt in de komende jaren verbouwd. Om het monumentale pand klaar te maken voor het flexibel werken en andere moderne eisen heeft de gemeente Leiden een uitvraag gedaan onder architectenbureaus. Uit 41 inzendingen zijn drie architectenbureaus geselecteerd.

De architectenbureaus die een voorstel mogen doen voor de verbouw van het stadhuis in Leiden zijn: BiermanHenket architecten, CEPEZED en Office Winhov. Het stadhuis wordt deels verbouwd zodat het beter benut kan worden voor bestuurlijke en ambtelijke huisvesting en de samenwerking met de stad. Door de kantoorverdiepingen in het gebouw opnieuw in te richten kan er een groter aantal ambtenaren werken. Bovendien worden de publieksbalies verplaatst naar een andere locatie. Hierdoor komt de begane grond van het stadhuis vrij voor andere publieke functies.

Maatwerk

De complexiteit van de opgave zit hem enerzijds in de monumentale status van het gebouw. Het stadhuis dateert uit begin van de jaren 30. Aanpassingen aan het, deels monumentale, interieur en de benodigde bouwkundige en installatietechnische aanpassingen aan het gebouw vragen maatwerk. De aanpassingen moeten zorgvuldig en met respect voor de historische waarde worden ingepast.

Complexe opgave

Architectenbureaus konden hun referenties inzenden, waarmee zij dienden aan te tonen dat ze deze complexe opgave aankunnen. In totaal waren er 41 inzendingen. Hieruit heeft de selectiecommissie drie bureaus geselecteerd. Deze drie geselecteerde architectenbureaus werken hun voorstel verder uit. De voorstellen worden eind april gepubliceerd en tentoongesteld. Iedereen mag hierop een reactie geven. De binnengekomen reacties worden verzameld en gaan dan naar de beoordelingscommissie die dit meeneemt in haar uiteindelijke gunningsadvies aan het college.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Verbouw monumentaal stadhuis Leiden

 • Beste
  Graag denken en doen wij mee in de realisatie voor een energie besparende, duurzame schone werkruimte waar we in het stadhuis te Alkmaar al succes mee hebben betreffende warmte wering, elektra smok en akoestiek.
  Zo ook zijn we al bezig met een concept welke intussen is uitgerold en gepresenteerd bij dezelfde gemeente en school bestuur Langedijk, voor een schone school, welke wij graag aan u presenteren met als inhoud:
  energie
  optimalisatie werk en leef ruimte middels ionisatie
  warmte en koude wering middels nieuwste technologie welke eenvoudig is aan te brengen, 1mm dik, zonder beschadiging van bestaande materialen
  iNfrarood verwarming, welke geen vocht genegeerd maar een gezonde warmte ter bevordering van de mensen en gebouw
  Daglicht led verlichting met meegaande dimfunctie
  Etc….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.