Ga naar hoofdinhoud

Verduurzamingsopgave vereist fundamenteel andere denkwijze

renovatie

In Nederland moeten voor 2050 maar liefst acht miljoen woningen verduurzaamd worden naar energieneutraal. Een grote opgave en ook voor de rest van Europa geldt dezelfde eis. Het Europese initiatief INDU-ZERO hoopt met een blauwdruk voor een woningrenovatiefabriek schaalvergroting te bewerkstelligen om zo deze kostbare renovatie te realiseren tegen de helft van de huidige prijs. Essentieel daarbij is een vorm van innovatie die verder gaat dan het verbeteren van de producten en methoden die er al zijn.

verduurzamingsopgave
Drie woningen in Enschede zijn NOM-gerenoveerd in het kader van het INDU-ZERO-initiatief. De gevels zijn evenals de daken zonder toepassing van steigers aangebracht.

INDU-ZERO is een Europees initiatief van een groep industriële partijen, kennisinstellingen en overheden, die gezamenlijk een strategie en businesscase bedenken voor de opzet van een grootschalige woningrenovatiefabriek. Doelgroep van het initiatief is het zogenoemde Noordzeegebied; landen rondom de Noordzee met een vergelijkbaar klimaat, zoals Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, België, Zweden, Noorwegen en Denemarken.

Meer weten over industrieel bouwen? Bestel dan de nieuwe Bouwspecial.

Het uitgangspunt van INDU-ZERO is de basis leggen voor een fabriek die 15.000 woningrenovatiepakketten kan produceren voor de helft van de huidige prijs. Dit concept is bedoeld voor woningen uit de jaren 50 tot 85, een groep met globaal dezelfde kenmerken die inmiddels wel aan grondige renovatie toe is. In Nederland betreft het rond de 3,5 miljoen woningen van de in totaal 8 miljoen die gerenoveerd moeten worden. In het Noordzeegebied gaat het naar schatting om 22 miljoen woningen. Het Europese initiatief wil dit realiseren met een zogenoemde blauwdruk voor een woningfabriek, waarbij over elk onderdeel, van logistiek en materiaalkeuze tot productie en montage, goed is nagedacht. Prefab producent Rc Panels en woningcorporatie Domijn Vastgoed, beide partners van INDU-ZERO, laten met drie showcasewoningen in Enschede aan bewoners, woningcorporaties en investeerders zien dat industriële renovatie niet alleen op papier kan, maar ook in de praktijk haalbaar is.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *