Ga naar hoofdinhoud

Vervanging van kunstgevels

Vervanging kunstgevels

Uit een samenwerking tussen woningbouwvereniging, architect en kunstenaarsvereniging GBK werden 15 jaar geleden ontwerpen gemaakt voor de betonnen voorzetgevels van de Rolling Stonesstraat in Lent. Inmiddels zijn sommige gevels aan vervanging toe.

In totaal maakten de kunstenaars 80 ontwerpen die het stalenboek vormden waaruit de nieuwe bewoners ‘hun’ gevel konden kiezen. Na zo’n 10 jaar aan weer en wind te zijn blootgesteld, kreeg kunstenaarsduo vGtO de opdracht om deze te vervangen. Het betreft het frivole ontwerp van de reliëfgevel Oost West en het strakke ontwerp van de Blokkendoos. Door de wisselende weersomstandigheden, koos het duo voor de uitvoering van de nieuwe gevel voor 18 mm dik Medite Tricoya Extreme; een duurzaam en ecologisch verantwoord plaatmateriaal. Deze geacetyleerde MDF-plaat van Coillte Panel Products is watervast en onderscheidt zich door een hoge dimensionele stabiliteit en extreme duurzaamheid.

Houtvezelplaat

Het plaatmateriaal laat zich op dezelfde manier zagen, coaten, schilderen, schuren, spijkeren en bevestigen als elke andere houtvezelplaat. Zo is de kunstgevel Oost West door houtleverancier Koninklijke Jongeneel voorzien van een reliëf door middel van frezen. De gevel is vervolgens voorzien van een primer en daarna van een rode coating. De kunstgevel Blokkendoos werd eveneens voorzien van een primer om vervolgens bij Idem Dito op een plaatprinter te worden geprint en daarna te worden voorzien van een coating.

Duurzaamheidsklasse 1

Medite Tricoya Extreme is een plaatmateriaal dat niet rot en zelfs na langdurig contact met water nauwelijks werkt. De plaat behoort dan ook tot duurzaamheidsklasse 1 van de EN350-2; dat staat gelijk aan de duurzaamheid van teak en is hoger dan die van eiken. Het plaatmateriaal wordt geleverd met 50 jaar garantie. Het materiaal kan naast gevelbekleding buiten onder meer ook worden toegepast voor boeiboorden en kozijn- en deurdelen, maar ook als geluidscherm of reclamebord of voor tuinmeubilair en speeltoestellen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Vervanging van kunstgevels

 • TheoR

  Ik gun de bedenkers, makers en bewoners dat de kunstwerken een lang bouwleven beschoren is. Wat de kleurechtheid/kleurvastheid betreft heb ik, net als de vorige schrijver, helaas toch wat twijfel. Ik ken uit mijn loopbaan, vanaf begin 70er jaren, slechts drie producten die hun kleurechtheid gedurende het beoogde en uiteindelijke bouwleven behielden: geëmailleerd glas, Eternit Glasal en soortgenoten en geëmailleerd staal. Maar wie weet zijn er intussen “concurrenten”.

 • Goedenavond,
  Zojuist met belangstelling uw publicatie inzake de toegepaste Medite Tricoya Extreme gevelbeplating gelezen. De termijn van 50 jaar garantie is fantastisch en voldoet daarbij tevens aan het Bouwbesluit.

  Waarbij ik mij afvraag; in hoeverre heeft die garantie óók betrekking op de kleurechtheid/kleurvastheid?
  Temeer dat het hier een gerespecteerd en vernieuwend kunstwerk betreft.

  Héél goed dat deze beeldbepalende kunstwerken een “herkansing” hebben gekregen! Hopelijk draagt dit er óók toe bij dat méér huiseigenaren/bewoners hieraan deelnemen. En dit dan uitsluitend door ervaren vakmensen perfect laten uitvoeren.

  In afwachting van uw (re-)actie waarvoor reeds bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  Herman A. Arts
  Leebo Intelligente Bouwsystemen Nieuwkuijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.