Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Vissenpatroon in beton dankzij CNC-gefreesde bekisting

Het spoorlijntracé tussen Hoek van Holland en Schiedam – beter bekend als de Hoekse Lijn – is door TBI Mobilis / Volker Rail vernieuwd, uitgebreid en omgebouwd tot een metrolijn. Met de aanpassingen onderging de lijn tegelijkertijd een forse metamorfose. Zo zijn de bestaande en nieuwe stations nu toegankelijk via betonnen portalen waarin een patroon in de vorm van een school vissen is te zien. Om het vissenpatroon in het beton mogelijk te maken zijn cnc-gefreesde bouwplaten als geprofileerde bekistingdelen gebruikt. Hierdoor kon het patroon gelijk met de portaaldelen gestort worden.

Kustbestemming

Architect Marc Verheijen koos ervoor om op ieder station de kustbestemming terug te laten komen. De architect maakte functionele en veelkleurige ontwerpen waarin portalen de entree naar de stations vormen. Over de herkenbaarheid heeft de architect geen enkele twijfel laten bestaan. Niet alleen in omvang en hoogte maar ook in de gekleurde uitvoering. De kleuren van de verschillende portalen passen binnen het spectrum van avondrood: van geel aan de stadszijde naar roodoranje aan de kust.

Vissenpatroon

De portalen zelf zijn uitgevoerd in beton waarin een patroon van de hand van de Rotterdamse ontwerper Erik Sandifort is verwerkt. Passend bij de kustbestemming van de reizigers koos hij voor een school vissen – symbolisch voor de reizigers die gezamenlijk op weg zijn naar een gedeelde eindbestemming. De ontwerper abstraheerde de vissen maar wist de kenmerkende dynamiek van een school vissen te behouden.

Geprofileerde bekistingdelen

Voor de uitvoering van het dynamische patroon in beton werd NOE-Betonvormgeving benaderd dat samen met Erik Sandifort werkte aan vertaling van de geabstraheerde schets naar geprofileerde bekistingdelen waarmee het patroon tegelijk met de portaaldelen kon worden gestort. Hiertoe moest de afbeelding eerst worden vergroot naar een vlak ter grootte van de portaalwanden. Dit vlak van 4,00 x 7,00 meter werd vervolgens onderverdeeld in twaalf platen van 2,00 x 1,20 m.

Dynamiek zichtbaar maken

Om de dynamiek van de school vissen zichtbaar te maken, is veel aandacht besteed aan de diepte van de patroonuitsparingen en de aansluiting van de twaalf afzonderlijke platen op elkaar.  De grijswaarden uit het oorspronkelijke ontwerp werden daarbij vertaald naar diepten van 10, 20 en 30 mm.

CNC-gefreesde positiefmal

Om de verschillende laagdiepten in het gestorte beton te kunnen bereiken, is een profilering met NOEplast structuurmatten een uiterst kostbare oplossing. Daarom werd het patroon door NOE-Betonvormgeving als positiefmal vervaardigd van CNC-gefreesde NOE modelbouwplaat. Deze plaat is goed te bewerken en biedt ontwerpers, architecten en uitvoerders veel ontwerpvrijheid. Na een laatste afwerking door NOE-Betonvormgeving en de ontwerper werden hiervan vier stuks definitieve mallen gemaakt. De mal werd vervolgens door MBS Infra gebruikt voor het vervaardigen van de prefab-portaalelementen. Er waren namelijk ook portalen die grotere afmetingen dan zeven meter hadden, in maximale afmetingen van veertien meter. In die situaties werden mallen samengesteld. Ook vanwege ankergroepen en aanpassingen van mallen was de beschikbaarheid van vier mallen noodzakelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.