Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

WarmBouwen bij renovatie boerderij

Bij de energiezuinige renovatie van een monumentale boerderij in Baak is gebruikgemaakt van de WarmBouwen-techniek. Bij deze techniek worden de buitenmuren op een constante temperatuur gebracht en gehouden door middel van onder meer bodemwarmte.

Op 15 april wordt de monumentale boerderij de Grote Hoeve in Baak officieel opgeleverd. De restauratie van de monumentale hallenhuisboerderij met elementen uit de 16e eeuw is uitgevoerd met de WarmBouwen-techniek, een aanpak die vooral bij monumentale panden goed kan werken.

Geen spouw

Bij monumentale panden is het isoleren van muren en daken moeilijk en vaak niet mogelijk, omdat de stenen muren geen spouw hebben. Bij het toepassen van isolatie aan de binnenkant liggen schimmel en houtrot op de loer. Ook een fraaie aansluiting op kozijnen en andere karakteristieke kenmerken is een belangrijk aandachtspunt. Het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant van het gebouw zou het monumentale karakter van een pand aantasten. Door WarmBouwen toe te passen worden de buitenmuren op een constante temperatuur gebracht en gehouden door middel van al beschikbare en goedkope energie uit bodemwarmte of een andere hernieuwbare bron.

Leidingwerk aan binnenkant buitenmuur

Bij WarmBouwen wordt een watervoerend leidingwerk aangebracht aan de binnenkant van de buitenmuur en in de wanden verwerkt. Dit leidingwerk van klimaatmatten houdt de buitenmuren permanent rond de 10 tot 12 graden Celsius. Zo kan de muur dampopen blijven en kan de woning vocht via de muren blijven afvoeren, terwijl het systeem voor een stabiel binnenklimaat zorgt. Door de lage temperatuur in het systeem is het mogelijk om warmte uit een hernieuwbare bron in te zetten, of met zeer lage energiekosten uit bodemopslag op te wekken.

Vloerverwarming

Om de verschillende ruimtes van de monumentale boerderij te verwarmen is vloerverwarming aangebracht. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een bodembron. Een warmtepomp brengt de aangevoerde warmte uit de bron op de gewenste temperatuur voor de vloeren. Een HR-ketel zorgt voor warm tapwater, en kan eventueel bijspringen bij extreem koud weer. In de toekomst wordt de monumentale boerderij verder verduurzaamd door het toepassen van zonnepanelen. Het strodak en de voegen zullen ook nog worden aangepakt.

Boerderij Grote Hoeve is een project van familie van Basten Batenburg – Groenen en uitgevoerd door: Bouwbedrijf Lettink, Verhey Toldijk, KBnG, Intecad en EMD-monumentenzorg. Het project is ondersteund door het Kennispartnerprogramma van SBRCURnet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.