Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Sociale seriematige passiefhuizen, Apeldoorn

In Apeldoorn verrijst één van de eerste sociale en seriematige passiefhuisprojecten van Nederland. Trebbe realiseert hier samen met wooncorporatie De Woonmensen in de wijk Osseveld-Oost 12 passiefwoningen, ontworpen door Beltman Architecten uit Enschede.

Het passiefhuis is gebaseerd op het concept Breed Wonen van Trebbe; een ruime, lichte woning met mogelijkheden voor een volledig woonprogramma op de begane grond, eventueel een inpandige garage, berging of een vierde slaapkamer op de verdieping. De voorgevel van 9 meter breed creëert allerlei extra mogelijkheden.

EPC van 0,4

De ruime passiefwoning staat voor comfortabel met lage energievraag èn -kosten. De EPC-waarde is ongeveer 0,4. Zo hebben de passiefwoningen verwarming door zonne-energie en koeling door nachtventilatie. Het lage energieverbruik wordt mede bereikt door de uitermate goed geïsoleerde schil met een Rc tot 10 m2 K/W.

Kenmerkend voor de huizen zijn onder meer de goede kierdichting en driedubbel glas met isolerende kozijnen. Het hout van de kozijnen is daarbij onderbroken door een ander materiaal om te voorkomen dat er een zogenoemde koudebrug ontstaat, waardoor de kou van buiten naar binnen wordt overgedragen.

Op het dak zijn zonnecollectoren geplaatst.

Luifels als zonwering

De woningen hebben veel lichtinval door de grote raamkozijnen en bieden veel comfort en woonplezier. Aan de buitenkant van de woningen is echter nauwelijks te zien dat het om uiterst energiezuinige woningen gaat. Alleen steken er luifels langs de dakrand uit, die als zonwering dienen, waardoor er minder koeling nodig is.

Gevels

De buitenzijde van de gevels wordt uitgevoerd in metselwerk, op de verdiepingen gevarieerd met  Trespa planken in grijze kleur. Tussen de entrees wordt het metselwerk wit gesausd.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever De Woonmensen, Apeldoorn
Architect Beltman, Enschede
Aannemer Trebbe, Enschede
Start bouw november 2010
Oplevering juli 2011
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Sociale seriematige passiefhuizen, Apeldoorn

 • Jaap van den Bosch

  Wat is nou een passiefhuis?
  Zover ik heb begrepen is dat onder andere een huis die met zijn glasopeningen op het zuiden is gericht.
  Als ik naar die bijgevoegde tekeningen kijk, en dan met name op de verdieping dan kan ik weinig verschil ontdekken tussen de voor en achtergevel, allebei grote glas openingen, en er kan maar 1 kant de zuidkant zijn, dus hoe kan dat, en dat het toch passiefhuizen zijn, die maar heel weinig energie
  zouden behoeven om te verwarmen, en geen traditionele CV ketel.
  In Almere was ook zo’n rijtjeshuizen project, wat ook passiefhuizen zouden zijn, en daar heeft men er toch maar een CV ketel bij geplaatst, met een radiator in de hal, woonkamer en badkamer.
  Volgens dat artikel in bouwwereld zou dit niet nodig zijn, maar zou gedaan zijn om wat meer comfort te bieden, voor mij bevindt zo’n verhaal zich ergens tussen dat zou kunnen en niet haalbaar om het zo een echt passiefhuis te laten zijn, want om een cv ketel met radiatoren er zo maar extra bij te plaatsen, twijfelachtig.
  Hoe is dat nu met deze woningen geregeld?, er staat wel lage energievraag, maar is dat zo laag als bedoelt bij een passiefhuis? of redden deze dit ook niet echt?.
  De vraag komt dan wel boven wanneer mag je een huis nu echt een passiefhuis noemen?, of is dat begrip passiefhuis net zo vrij als het begrip duurzaam?, wat ook zo zoetjes aan overal tegen aan geplakt wordt?
  Wie weet meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.