Ga naar hoofdinhoud

Stalen raamprofielen geven authentiek beeld

Stalen raamprofielen bij renovatie Onderzeebootloods

De Onderzeebootloods op het RDM-terrein in Rotterdam is onlangs getransformeerd. Volgens opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam is de kans groot dat de loods in de loop van 2016 een monumentale status krijgt. Daarom is tijdens de renovatie al rekening gehouden met de eisen van Commissie Welstand en Monumenten.

Stalen stoeltjesprofielen

‘De wens was om de loods zoveel mogelijk te laten zoals die oorspronkelijk was, dus in de meest ruwe vorm’, zegt Cleo Hupkes-Lenger, projectmanager bij Havenbedrijf Rotterdam. ‘Dit geldt ook voor de gevels met stalen stoeltjesprofielen.’ Om dit authentieke beeld te handhaven, is gekozen voor het Janisol Arte profielsysteem van ODS Dak- en Geveltechniek uit Barendrecht. Deze stalen raamprofielen benaderen qua uitstraling het oorspronkelijke kozijn dankzij de zeer smalle aanzichtbreedte van 40 millimeter. De raamstroken in de loods hebben afmetingen van soms wel 14 meter hoog. ODS Dak- en Geveltechniek heeft daarom extra stabiliteitsberekeningen gemaakt om te garanderen dat Janisol Arte profielen sterk genoeg zijn voor dergelijke grote overspanningen.

Authentieke slanke constructie

‘Dankzij de extreem smalle aanzichtbreedte van 40 millimeter, sluit het profielsysteem naadloos aan op de authentieke slanke constructie. De ruiten zijn bovendien vastgezet met Renoseal van Bloem Sealants: een onderhoudsarme stoppasta in de kleur tomatenrood (RAL 3013). Dit lijkt sterk op de stopverf die destijds is gebruikt, met als extra voordeel dat het niet krimpt of scheurt’, aldus Rob Neeleman, adviseur bij ODS Dak- en Geveltechniek.

Oude gevelopeningen

Nu de Onderzeebootloods een andere functie heeft, stelt Havenbedrijf Rotterdam ook andere eisen aan het gebouw, waaronder meer toetreding van daglicht. De loods heeft nu raamstroken van maximaal 14 meter hoog. De oude gevelopeningen waren allen horizontaal en volledig gevuld met draadglas. In de nieuwe situatie zijn alle ramen voorzien van helder glas, waardoor de kantoorfunctie mogelijk werd. Door de slanke, minimale constructie en de enorme afmetingen van de loods, kan de gevel onder invloed van sterke windstoten behoorlijk vervormen. Daarom is gekozen voor een stalen systeem, dat sterk genoeg is om die mogelijke vervorming op te vangen.

Aangenaam binnenklimaat

Om een aangenaam binnenklimaat te realiseren, is gekozen voor isolatieglas met U-waarde 1,1. In combinatie met het kozijn is de U-waarde 1,5 W/(m²K) voor een kozijn met een valraam er in. En 1,4 W/(m²K) voor een vast raam. Daarnaast is in de loods vloerverwarming aangebracht, zodat een temperatuur van 16 tot 18 graden behaald kan worden. Onder de nieuwe vloer liggen nog de oude scheepshellingen, die zijn gebruikt om schepen vanuit de loods te water te laten.

De Onderzeebootloods is gelegen op het RDM-terrein in Rotterdam, dat volledig is geherstructureerd. Het terrein biedt momenteel plaats aan drie clusters: business, events en educatie. Vanaf deze zomer neemt offshore bedrijf Ampelmann een deel in gebruik als kantoor. Een ander gedeelte is af te huren voor evenementen, zoals dansvoorstellingen of kunstexposities.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *