Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Bouwgroep koopt ‘woonfabriek’

Een voormalig conservenfabriek transformeert komend jaar naar een ‘woonfabriek’, waar gewerkt en gewoond gaat worden door 16 huishoudens. De oude fabriek Tieleman & Dros, in het centrum van Leiden, is verkocht aan de Coöperatie Tieleman & Dros: een bouwgroep van individuele kopers onder begeleiding van OntwerpJeWoning, Vink Bouw Nieuwkoop en Gaaga architecten.

Verschillende constructiemethoden

Na een voortraject van circa twee jaar kan er gestart worden met de verbouw en nieuwbouw van het complex. Onder begeleiding van bouwprofessionals hebben een groep particulieren een plan ontwikkeld voor de bijna gesloopte conservenfabriek. Het eindresultaat: 16 op maat gemaakte woningen die (op 4 nieuwe woningen na) alle geheel verschillend zijn in maatvoering (van 50 tot 200 m2), verschillend in aantal kamers, afwerking en sfeer omdat de fabriek in fases is gebouwd en diverse bouwdelen eigen karakteristieke afmetingen en constructiemethoden kennen.

Dit conform het principe van OntwerpJeWoning: maximale keuzevrijheid door in een vroegtijdig stadium alle wensen van alle individuele bewoners inventariseren en combineren tot een ‘samengesteld’ gebouw met uiteenlopende typen woningen.

Gunningsprocedure

De conservenfabriek Tieleman & Dros bestond uit een ensemble van gebouwen. Steeds vond er sloop en nieuwbouw plaats. Het complex is in eigendom van de gemeente gekomen en werd tijdelijk gebruikt omdat het oogmerk sloop en nieuwbouw van een grootschalig appartementencomplex was. Initiatiefnemers Marion de Haan (New Urban Link) en Nathalie van Hoeven (BEAT/development) hebben de gemeente kunnen overtuigen om de gebouwen her te bestemmen via een gunningsprocedure, die in de zomer van 2013 heeft plaatsgevonden. Bouwgroep Woonfabriek Tieleman & Dros is in die gunningsprocedure geselecteerd.

De verwachting is dat in het vroege najaar van 2016 het complex wordt opgeleverd.

Foto’s: Hielco Kuiper

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.