Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Hoogste punt Catharijneknoop bereikt

Het hoogste punt van de bouw van de Catharijneknoop is bereikt. De bouw startte vorig jaar oktober en is onderdeel van de herontwikkeling en nieuwbouw van Hoog Catharijne, een meerjarig project van vastgoedbelegger Klépierre dat gefaseerd wordt opgeleverd.

Techniplan Adviseurs is sinds 2005 betrokken bij de renovatie en uitbreiding van Hoog Catharijne en de transformatie naar het nieuwe Hoog Catharijne. De uitbreiding van Hoog Catharijne omvat circa 35.000 m² bruto-vloeroppervlakte voor retail en zal verder bestaan uit nieuwe appartementen, een hotel en een ondergrondse parkeergarage. Techniplan Adviseurs is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van alle installaties, inclusief de collectieve warmte-/koudeopwekkingsinstallatie (WKO) en de begeleiding van de gefaseerde realisatie en oplevering.

Integratie oude en nieuwe gebouwen

De ondergrondse parkeergarage werd begin augustus geopend. Deze nieuwe parkeergarage heeft vijf verdiepingen en biedt ruimte voor circa 1.300 auto’s. Bijzonder is dat de toegang tot de garage zich op niveau -3 bevindt. Bezoekers kunnen de garage via twee tunnels van circa 200 meter lang bereiken.

‘Hoog Catharijne is een zeer complex en grootschalig project dat gefaseerd wordt uitgevoerd. Daardoor is het van belang om continu de plannen en activiteiten met diverse opdrachtgevers, gebruikers, ontwerpende partijen en de aannemer af te stemmen’, zegt Michel Keijser, projectleider bij Techniplan. ‘Wat vooral bijzonder is aan dit project, is dat het nieuwe deel compleet geïntegreerd wordt met het bestaande winkelcentrum. Tijdens de bouwfase blijven delen van het bestaande winkelcentrum door functioneren, waaronder een 24-uurs looproute voor het winkelend publiek en reizigers die van de stad naar het treinstation lopen.’

Groot collectief WKO-systeem

Om de CO2-uitstoot voor het winkelcentrum aanzienlijk te verminderen, is het project aangesloten op een collectief warmte-/koudeopslagsysteem. Met dit systeem wordt jaarlijks 290.000 m³ aan conventionele energie bespaard. Bovendien levert het een besparing op van 500 ton CO2-uitstoot. ‘Dit is te vergelijken met een CO-afname van de jaarlijkse uitstoot van 25.000 bomen’, aldus Keijser.

Vanwege de gefaseerde realisatie van de verschillende bouwdelen die op de WKO moesten worden aangesloten, is in 2010 eerst één warmtepomp opgesteld. Tegelijkertijd zijn voorbereidingen getroffen om op een later moment de volgende twee warmtepompen te plaatsen. Deze zijn begin 2016 geplaatst en aangesloten. De drie bronnen zijn allemaal in 2010 geboord. Hiervan zijn de laatste twee doubletten medio 2016 afgemonteerd en in gebruik genomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Hoogste punt Catharijneknoop bereikt

  • De Vries

    Alleen aardgas wordt in m3 gemeten als het om energiegebruik gaat. Neem aan dat dat er dan wel mee bedoeld wordt.

  • JvdB

    @Adriaan Volgens mij is conventionele energie de energie die wordt opgewekt door kolen, gas, olie, e.d. Dus met andere woorden word er zoveel m3 kolen, gas o.i.d. bespaard hierdoor.

  • Adriaan

    Kan aan mij liggen, maar een kubieke meter is volgens mij geen eenheid van energie… Wat is de percentuele besparing? Lijkt me veel interessanter dan absolute getallen want ten opzichte van wat word er op conventionele energie bespaard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.