Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Kas op dak van 35 meter hoog

Het bedrijfsgebouw De Schilde in Den Haag is verrijkt met de grootste commerciële dakboerderij van Europa. Op de bovenste verdieping wordt vis gekweekt in grote bassins en daarboven, op het dak, is een 1200 m2 grote kas geplaatst voor vooral tomaten en sla.

Een tuinbouwkas bouwen op een dak op 35 meter hoogte is een uitdaging, vanwege de te verwachten windkrachten en vanwege de uitvoering. Daarbij had het bedrijfsgebouw De Schilde in Den Haag – een rechthoekig gebouw van zeven bouwlagen – ook nog eens geen eenvormige, rechttoe rechtaan dakrand. Dat was wel nodig om een kas te realiseren volgens de ontwerpuitgangspunten van het Amsterdamse architectenbureau space&matter. Sascha Glasl, verantwoordelijk partner van space&matter: “We wilden het bestaande gebouwvolume een transparante en lichtgevende top geven en die bovendien laten ‘zweven’ door de overgang van bestaand naar nieuw visueel los te koppelen.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.