Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Kunstwerf Groningen: krachtig en flexibel

Kunstwerf is het nieuwe onderkomen van vier dans- en theatergezelschappen, gelegen in een voormalig industriegebied net buiten het centrum van Groningen. Elk gezelschap heeft er zijn eigen domein. Door volumes uit elkaar te trekken creëerden architecten Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries een gemeenschappelijk plein en diverse doorgangen die openbaar toegankelijk zijn. Gevels, galerijen en arcades in donker beton verbinden het geheel.

Kunstwerf is gerealiseerd op de locatie waar vanaf eind 19e eeuw de gasfabriek en de elektriciteitscentrale stonden. Uit die periode resteren nu nog de monumentale machinefabriek, het theater van onder andere het Noord Nederlands Toneel, het Regulateurshuis waarin nu horeca zit, de voormalige directeurswoning, een rij werknemershuisjes, en hier en daar een stukje van de oude ommuring van het industriële complex. Daartussen en -naast zijn de nieuwe volumes van de Kunstwerf gerealiseerd, waarin vier theatergezelschappen zijn geclusterd die voorheen in loodsen verspreid over de stad zaten.

Stedenbouwkundige inpassing

In tegenstelling tot de uitvraag is het nieuwe gebouwensemble niet als een gesloten gebouw strak tegen de omringende gebouwen geplaatst. Het ontwerp voor Kunstwerf is ontstaan vanuit de fascinatie van architecten Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor de historische gelaagdheid van de plek en hun wens om het nieuwe ensemble nauwkeurig aan te sluiten op het omringende stedelijk weefsel.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.