Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Minder woningen door transformaties in 2021

Afgelopen jaar zijn er 9.500 woningen ontstaan uit transformatie-projecten. Het is voor het eerst in zeven jaar dat het aantal onder de 10.000 uitkomt. Van een dalende trend lijkt vooralsnog geen sprake. De meeste transformaties vonden plaats in respectievelijk Amsterdam, Groningen en Rotterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het aantal woningen uit transformaties vormt in 2021 10 procent van de totale toegevoegde woningvoorraad. Nieuwbouw heeft met ruim 71 duizend woningen het grootste aandeel. Andere toevoegingen zijn gebouwsplitsingen, verbouw of verandering van gebruiksfunctie. Het CBS schat dat er in het eerste half jaar van 2022 circa 4.500 duizend woningen zijn ontstaan uit transformaties. Maar dit getal kan anders uitvallen door bijvoorbeeld een late respons van gemeenten en geeft dus geen betrouwbare indicatie van het totale aantal. CBS zal het definitieve aantal pas in het najaar van 2023 bekendmaken.

transformatie
Bron: CBS

Het gemiddeld aantal woningen die zijn ontstaan door transformaties in de afgelopen zeven jaar is 10.801, met positieve uitschieters in 2018 en 2019. Dat het aantal in 2021 het laagste is sinds 2015 is voorlopig nog geen indicatie voor een dalende trend.

Meer woningtransformaties in kantoren en winkelpanden

In 2021 ontstonden 4,1 duizend woningen in voormalige kantoorpanden, 13 procent meer dan in 2020. Het aandeel woningtransformaties in voormalig kantoorpanden is daarmee toegenomen tot 43 procent. Er werden 7 procent minder kantoorpanden getransformeerd tot woningen, maar per kantoorpand kwamen er gemiddeld meer woningen bij dan in 2020.

transformatie
Bron: CBS

Getransformeerde kantoren vormen de grootste bijdrage aan het aantal woningtransformaties, gevolgd door winkels met 15 procent. Bijna een vijfde van de woningtransformaties is ontstaan uit industriepanden en maatschappelijk vastgoed samen. Transformaties uit kantoorpanden en winkels zijn toegenomen in 2021, bij industriepanden en maatschappelijk vastgoed is sprake van een afname ten opzichte van vorig jaar.

In veel gevallen betreft een transformatie een deeltransformatie; bij iets minder dan een derde van de transformaties wordt (bijna) het gehele pand getransformeerd (meer dan 75 procent van het pand). In meer dan de helft van de gevallen werd minder dan 50 procent van het pandoppervlak verbouwd tot woonruimte.

Lees ook:

Meeste woningtransformaties in Amsterdam

In 2021 werden de meeste woningen uit transformaties opgeleverd in Amsterdam; 12 procent (1155) van alle woningtransformaties vond in de hoofdstad plaats. Daarna volgen Groningen, Rotterdam en Den Haag met respectievelijk 480, 405 en 375 woningtransformaties. Van de toegevoegde woningen in Amsterdam is 12 procent ontstaan uit transformatie. In Groningen en Rotterdam vormden deze  ongeveer een vijfde van de toegevoegde woningen. In Den Haag gaat het om 16 procent. Van de vier grootste steden (de G4) vond in de gemeente Utrecht het minste aantal woningtransformaties plaats; in 2021 ontstonden 125 woningen uit transformatie (in 2020 waren dit er nog 545).

In onderstaande kaart staat voor alle gemeenten het aantal ontstane woningen door transformatie uitgedrukt als percentage van de totale toevoegingen aan de woningvoorraad in 2021. Het aandeel woningtransformaties van de toegevoegde woningen in de gemeente Schiedam was het grootst: met 290 woningtransformaties betrof bijna 59 procent van de toegevoegde woningen een transformatie.

transformatie

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.