Ga naar hoofdinhoud

‘Slimme transformatie’ Elseviergebouw

Slimme transformatie Elseviergebouw

In het voormalige Elseviergebouw in Amsterdam-West wonen sinds juli 285 studenten. In opdracht van studentenhuisvester DUWO werd het vroegere kantoor van uitgeverij Elsevier getransformeerd tot studentenwoningen. In de – in opdracht van de overheid uitgevoerde – studie ‘Slim Transformeren’ (DSP-groep, 2014) wordt de transformatie van het Elseviergebouw genoemd als voorbeeldproject.

Uitstraling gevel behouden

Het Elseviergebouw zelf is ooit ontworpen door de internationaal bekende architect Willem Dudok. Het werd in 1964 gebouwd. Omdat het een karakteristiek pand is, zorgde het bureau dat de transformatie naar studentenhuisvesting ontwierp, Knevel Architecten, ervoor dat de Dudok-uitstraling van de gevel behouden bleef. Wel werden in de kopgevels openingen gemaakt voor daglicht in de daar gelegen woningen en er kwam een nieuwe entree op een andere plek die beter op de buurt – Bos en Lommer –  aansluit. Om het geluid van de ringweg A10 te weren werd aan de westkant een dubbele gevel in de vorm van een loggia ingevoegd.

De bouw van het project begon in de herfst van 2013 en werd uitgevoerd door Bouwbedrijf De Nijs. De ontwikkeling was in handen van Woningstichting Rochdale.

Structuur van het gebouw

Van binnen is niet meer te zien dat het ooit een kantoorgebouw was. In het interieur is veel vrolijk geel. De studio’s en kamers zijn groot: tussen de 21 en 35 m2. In totaal zijn er 244 woningen in het gebouw: 204 studio’s en 80 tweeslaapkamerwoningen. ‘Het gebouw stond al heel lang leeg’, zegt Jan Benschop, algemeen directeur van DUWO. ‘En de structuur leende zich geweldig goed voor een modern studentencomplex met ruime zelfstandige woningen.’ Morgen vindt de officiële opening plaats.

Het project is overigens een van de acht genomineerden voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2015; een prijs voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van Amsterdams erfgoed.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *