Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Speelse gevel met E-Board® voor nieuw winkelcentrum

Transformatie heeft een nieuwe blikvanger opgeleverd voor het winkelcentrum Boven ‘t Y in Amsterdam. Vijf winkels en een sportcentrum blazen nieuw leven in het voormalige V&D-pand dat geheel is ontmanteld en opnieuw is opgebouwd. Er is een innovatieve buitengevel geplaatst waarmee de ruwe betonwanden eenvoudig zijn uitgevlakt en de nieuwe isolatiewand toch binnen de rooilijnen blijft. Geveke Bouw & Ontwikkeling kreeg in januari de opdracht voor dit project dat in oktober 2017 is opgeleverd. Vandersanden implementeerde het E-board®-gevelisolatiesysteem.

Multifunctioneel retailpand

Urban Climate Architects ontwikkelde een bouwplan dat bij Geveke Bouw & Ontwikkeling werd neergelegd. Het gesloten bastion uit de jaren 70 is nu een uitnodigend winkelcentrum. Grote gevels in diverse kleuren baksteen en veel glas geven het pand een open aanzicht. Bij de centrale ingang is de oorspronkelijke structuur herkenbaar door de hoge rechthoekige ramen en panelen. De achterzijde van het gebouw heeft grote vensters op zowel de begane grond als op de verdieping. De verschillende kleuren van de gevel verwijzen naar de verschillende functies van het gebouw: sport, retail en supermarkt.

Binnen de rooilijn

Na de gunning in januari werd de werkvoorbereiding snel opgestart door de aannemer. Een goede werkvoorbereiding is immers de helft van het werk, zo zegt uitvoerder Johan Hoekstra: “Het plan van de architect was om de beplating te verwijderen en dan een muur uit massieve baksteen op te trekken.” Bij het uitzetten van de bouw bleek dat de wanddikte daardoor fors zou toenemen. Hoekstra: “De rooilijnen werden overschreden, geen enkele gemeente accepteert dat en de gemeente Amsterdam al helemaal niet”. Hoekstra zocht naar een alternatieve werkwijze en kwam bij het E-Board®-gevelisolatiesysteem van Vandersanden terecht. Het E-Board®-systeem bestaat uit gepatenteerde EPS-HR isolatieplaten die met originele baksteen steenstrips worden afgewerkt. Met deze compactere geveldikte bleef het project wel binnen de rooilijnen. De opdrachtgever en vergunningverlenende gemeente Amsterdam gaven groen licht.

Uitvlakken betongevel

Achter de traditionele gevelbeplating staat een (ruwe) betonwand met metselwerk dat verspringt. Het verschil liep soms op van 15 tot 20 centimeter. De grote openingen werden afgetimmerd, maar dat was voor het uitvlakken geen optie. Met het E-Board®-systeem was dat wel mogelijk. De werkwijze legt Hoekstra uit: “We hebben de gevel in beeld gebracht en zo dicht mogelijk bij het beton een 0-lijn uitgezet. De isolatieplaten zijn leverbaar in verschillende diktes en worden nauwkeurig op maat gemaakt. Zo zijn de dikteverschillen in de gevel opgevuld tot aan de 0-lijn en vanaf dat punt zijn de E-Board®-platen aangebracht.” De platen zijn verlijmd en met slagpennen ook mechanisch bevestigd.

Metselen van boven naar beneden

De E-Board®-panelen hebben rondom een haak-las-verbinding en creëren een waterdichte, dampdoorlatende gevel. Daar worden vervolgens de steenstrippen op aangebracht en dat gebeurt bij dit project vanaf boven naar beneden. Het grote voordeel hiervan is dat de steigers al veel eerder verlaagd kunnen worden. Ook kan er niet ‘geknoeid’ worden op het aangebrachte werk. De steenstrippen zijn dubbel verlijmd: zowel de E-Board® plaat als de steenstrip wordt van lijm voorzien. De werkwijze is snel en de hechting is gegarandeerd. De lijm wordt meegeleverd met het E-Board®-systeem, want er kan niet zomaar willekeurige lijm gebruikt worden. Het gebruik van steenstrippen voor een gevel was nieuw voor Geveke. Hoekstra: “Wij zijn bouwers, we houden van massieve baksteen, maar dat was hier niet mogelijk dus er moest een andere oplossing komen. Wij passen steenstrips vaak binnen toe en niet buiten.” Maar inmiddels is zowel de Gemeente Amsterdam als Geveke overtuigd van het gebruik van steenstrips van het E-Board® systeem. Trots wijst Hoekstra naar de gevel die is bekleed: ‘De gevels zijn klaar en dat ziet er keurig uit!”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.