Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Transformatie Haagse Binckhorst

ZIP2516 is het winnende plan voor de prijsvraag onder de titel ‘Challenge kavel 2 The Urban Lab’. Het plan is een initiatief van De Mannen van Schuim en Studio Komma en wordt een aanjager voor de transformatie van de Haagse Binckhorst. De prijs bestaat uit een gemeentelijke bijdrage van 50.000 euro voor de verdere planontwikkeling op Kavel 2 aan de Melkwegstraat.

Opgetild publiek plein

Het winnende plan ZIP2516 is een concept waarin sociaal én commercieel ondernemerschap bij elkaar komt en wordt gecombineerd met een opgetild publiek plein. Het iconische gebouw maakt gebruik van materiaal van een oude parkeergarage en heeft een slimme gevel. Daarbij is het ontwerp volledig de- en remontabel. Indien gewenst kan worden verplaatst naar een andere plek om de stedelijke economie een boost te geven.

Invulling gebouw

De begane grond van het gebouw wordt ingevuld door sociaal ondernemer Happy Tosti, die samen met andere sociaal ondernemers een flagship store, opleidingscentrum, catering- en horecafaciliteiten gaat maken. De eerste verdieping van het gebouw is een publiek plein en terras, de Urban Playground genoemd. Op dit plein is ruimte voor events, ontmoeting en sport. De tweede en derde verdieping van het gebouw bieden ruimte aan een incubator voor startups. World Startup Factory gaat hier, samen met regionale kennisinstituten een accelerator programma draaien en daarmee de stedelijke economie van Den Haag en de regio een stevige boost geven. De bovenste verdieping van ZIP2516 biedt plek aan de Hermit Gin Bar, die het terras combineert met een moestuin.

Binckhorsthaven

Wethouder Boudewijn Revis vindt de keuze van de jury een verrijking voor de Binckhorst. ‘Het is een goed innovatief concept dat past binnen de ontwikkelingen van de Binckhorst en is een aanwinst voor het gebied rondom de Binckhorsthaven. Het gebied wordt de komende tijd verder wordt opgeknapt en ontwikkeld zich meer en meer tot een gebied om te werken, wonen en recreëren.’

Het initiatief ZIP2516 is van De Mannen van Schuim en Studio Komma. Het team van adviseurs en bouwpartners bestaat uit: IMd Raadgevens Ingenieurs, Galjema Technisch Adviesbureau, IGG Bouweconomie, New Horizon en Schuco.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.