Ga naar hoofdinhoud

Transformatie van de Oude Kerk

Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam, toont de architectonische ontwikkeling van de Oude Kerk, het oudste bouwwerk van Amsterdam. De ‘Grand Old Lady herself’ vertelt hoe zij door de eeuwen heen is getransformeerd van een kleine kapel tot het gebouw zoals wij dat nu kennen.

Oudste gebouw van Amsterdam

Als oudste gebouw van Amsterdam heeft de Oude Kerk vele verschillende gestaltes aangenomen, waarbij zij zich telkens heeft aangepast aan een veranderende stedelijke en maatschappelijke context. Deze rijke historie geeft haar een monumentenstatus waarmee het gebouw een gestolde vorm heeft gekregen. Dit levert een interessante spanning op tussen de wil tot transformatie en het moeten vasthouden aan haar beschermde, vastgestelde vorm.

Toekomstperspectief monumentale gebouwen

Met behulp van film, fotografie, art prints en een architectonische installatie op schaal visualiseert en bevraagt de expositie, genaamd The Building Speaks, deze spanning. Hiermee wordt een discussie op gang gebracht over het toekomstperspectief van monumentale gebouwen. De Oude Kerk is hierbij gekozen als case study. Als instelling voor hedendaagse kunst maakt de Oude Kerk een verbinding tussen kunst en cultuur en de rijke geschiedenis van het gebouw. De expositie wordt gecombineerd met een debatreeks in het najaar van 2015 en een architectonische installatie in het voorjaar van 2016.

Projecten rondom transformaties

The Building Speaks is het derde project in een serie van projecten rondom transformatie die Arcam dit jaar initieerde. Eerder stond het fenomeen City Hotels centraal, waarbij gebouwen van bijzondere culturele of monumentale waarde een nieuwe toekomst krijgen door de transformatie tot hotel. Tevens reflecteerde Arcam op de IJ-oevers en hoe deze in dertig jaar tijd zijn getransformeerd van haven- en industriegebied naar een gebied met culturele, woon- en werkfuncties.

Op donderdag 17 september wordt de expositie geopend bij Arcam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.