Ga naar hoofdinhoud

Van sigarettenfabriek naar gemeentehuis

Transformatie sigarettenfabriek naar gemeentehuis

Het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar is gevestigd in twee gebouwen van de voormalige BAT sigarettenfabriek: het Turmac-gebouw en de oude productiehal Hal 12. De historische gebouwen hebben hierdoor een tweede leven gekregen.

Omringt door het daglicht, het kenmerk van het nieuwe pand kunnen de medewerkers van de gemeente gebruik maken van diverse werkplekken. De transformatie is voor de gemeente Zevenaar begeleid door Inbo Architecten.

Grote kozijnen

Hal 12 en het Turmac-gebouw zijn gebouwd in de jaren 50 en de jaren 20. Beide gebouwen zijn historisch van belang en zeer verschillend van karakter. Het Turmac-gebouw is, als icoon voor Zevenaar, zeer herkenbaar en een blijvende herinnering aan de tijd dat hier de BAT fabriek was gevestigd. Het gebouw van vijf bouwlagen wordt gekenmerkt door grote kozijnen rondom en veel daglicht. Hal 12 is gebouwd als productiehal met één hoge begane grondverdieping van circa 7.000 m².

Verspreid over het Turmac-gebouw zijn verschillende soorten werkplekken gerealiseerd die door alle werknemers gebruikt kunnen worden. De werkplekken zijn zowel open als gesloten van karakter. Het overige deel bestaat uit publieke functies zoals de publieksdienstverlening met balies, foyer en wachtruimte, raadzaal, vergaderruimtes, en restaurant.

Nieuwe gevel

Om de beide gebouwen op een zo vanzelfsprekend mogelijke wijze te verbinden en het gemeentehuis tot één geheel te maken, is het deel van het Turmac-gebouw grenzend aan de hal gedeeltelijk vernieuwd en van een nieuwe gevel voorzien. De nieuwe gevel opent het gebouw naar het plein en verbindt door middel van moderne ‘shake-hands’ architectuur de vormentaal van Hal 12 en het Turmac-gebouw. De verdiepingen zijn met vides en trappen ruimtelijk aan elkaar verbonden.

Alle werknemers hebben begin 2016 intrek genomen in het nieuwe gemeentehuis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *