Ga naar hoofdinhoud
Transformatie

Watertoren wordt exclusief woonhuis

Na jaren leegstand kreeg de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een nieuwe bestemming. In 2012 is het vervallen rijksmonument door een particuliere opdrachtgever gekocht. Zecc Architecten transformeerde het tot een exclusief woonhuis over zes verdiepingen en drie appartementen in het onderste deel van de toren. “Wat ik fascinerend vind”, zegt Marnix van der Meer van Zecc, “is dat wat de transformatie zo complex maakte volledig onzichtbaar is. En dát is de uitdaging van het vak.”

De uitdagingen voor dit ontwerp lagen volgens Van der Meer in het maken van goede daglichtopeningen rondom, een mooie inpandige buitenruimte met uitzicht op de Dom en een goede ontsluiting met een lift en een veilig trappenhuis. Ingrepen die zorgvuldig moesten worden ingepast in de Amsterdamse Schoolarchitectuur van het ruim honderd jaar oude monument.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.