Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Van Hofbogen naar Mini Mall, Rotterdam

In Rotterdam worden de zogenaamde Hofbogen van het rijksmonument Hofpleinviaduct momenteel getransformeerd tot winkelcentrum. In de ‘Mini Mall’ zijn de eerste zeven spoorbogen van het voormalige Station Hofplein samengevoegd tot één ruimte van vijfentwintighonderd vierkante meter bestemd voor winkels en horeca.

Buiten het behoud van de monumentale stenen bogen, zorgt de Mini Mall ook voor revitalisatie van het omliggende gebied; in de jaren ‘20 en 30 van de vorige eeuw hét centrum van het Rotterdamse uitgaansleven, maar daarna in de vergetelheid geraakt.

Eind mei wordt het casco pand opgeleverd en volgens planning opent het winkelcentrum in september.

Geschiedenis

Begin 20e eeuw werd in het noordelijke deel van Rotterdam, dwars door de bestaande 19e eeuwse stadswijken en polderlandschap heen, het Hofpleinviaduct gebouwd. Dit 1,9 km lange viaduct vormde het begintraject van de Hofpleinlijn die Rotterdam met Scheveningen verbond.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte het gebied in de vergetelheid. Het uitbundige art nouveau kopstation, met beroemd café-restaurant Loos, van de Rotterdamse architect J.P. Stok raakte zwaar beschadigd in WOII. Spoorbouwmeester Sybold van Ravesteyn ontwierp in 1956 als vervanging een modern en zakelijk gebouw dat paste bij het moderne, naoorlogse centrum van Rotterdam. Dit station werd in 1990 gesloopt. De bogen, inmiddels rijksmonument, bleven gespaard en zijn inmiddels compleet in de oude staat teruggebracht.

Herontwikkeling

In 2008 startte de herontwikkeling van de eerste zeven bogen in Station Hofplein. Het interieur is compleet gestript, het gewapend beton van de constructie is gereinigd en waar nodig gerepareerd. 

 De sfeer van weleer moest herleven, maar op een eigentijdse manier. Het ontwerp sluit naadloos aan bij het nieuwe karakter van dit gebied; tijdloos, stijlvol, kosmopolitisch. De jonge architecten Gabriel Raúl Peña en Afaina de Jong dachten voor de Mini Mall een volledig concept uit dat zowel zijn impact heeft op de vormgeving van het gebouw als op de inhoudelijke invulling van het concept Mini Mall.

Aanvullende gegevens

Project Transformatie station naar winkelcentrum
Locatie Station Hofplein Rotterdam
Opdrachtgever de Hofbogen BV (woningcorporaties Com·wonen, PWS, Stadswonen en Vestia)
Ontwerp Peña Architecture & Afarai
Advies bouwtechniek Akropolis Architekten, Rotterdam
Installatie advies Knipscheer, Soest
Constructie advies Ingenieursbureau BOB, Hellevoetsluis
Aannemer BAM Utiliteitsbouw BV, Rotterdam
Installatie Andriessen, Houten
Oppervlak 2500 m2
Start bouw: 2008
Oplevering september 2011
Foto's Maarten Laupman
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.