Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Villa met veel aandacht voor duurzaam bouwen

Deze villa wordt in plaats van in traditioneel metselwerk opgetrokken in houtskeletbouw, voor een particuliere opdrachtgever met veel aandacht voor duurzaam bouwen.

Het is een gebouw met damp-open gevels, het binnenspouw wordt opgebouwd (van buiten naar binnen) uit Pavatex-platen, geschroefd op een houten stijl en regelwerk, opgevuld met 120 mm schapenwol-isolatie aan de binnenzijde afgewerkt met 2x 12,5 mm gipsplaat, afgewerkt met Keim.

De hoofddraagconstructie bestaat uit gelamineerde liggers die in het zicht blijven. Er is gekozen voor een sporenkap ipv de
traditionele gordingkap.

Om bij te dragen aan het “duurzaam bouwen” is gekozen voor wat ongebruikelijker materialen: het hoofdgebouw wordt geheel geisoleerd met schapenwol, de bijgebouwen worden geisoleerd met vlas-isolatie. De nok wordt een zogeheten econok; een zonnecollector die tevens de nokafdekking vormt.

De buitengevels worden deels afgewerkt met KLP; dat zijn gevelplanken
van recycled materiaal met de uitstraling van geteerde delen,
en deels in metselwerk (met bakstenen van de laatste handgestookte steenfabriek in Nederland). De platte daken zijn vegetatiedaken, de schuine kap wordt rietgedekt (schroefdak).

Er worden aluminium kozijnen toegepast die met op maat gemaakt zetwerk worden aangesloten op de buitengevels. Aangezien dit op een dampopen manier moet gebeuren, in een HSB-constructie zowel in de metselwerk buitengevels als in de KLP-buitengevels is er uitermate veel aandacht besteed aan de detailleringen.

Opdrachtgever particulier
Ontwerp ARCHES architecten BNA
Oplevering januari 2008
Informatie www.arches.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.