Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Woontoren Hooglicht, Vlissingen


In Vlissingen verrijst ‘Hooglicht’, een woontoren van 17 verdiepingen. De woontoren krijgt de vorm van een ellips, waardoor elk van de 46 appartementen over extra grote raampartijen beschikt. De vensters in de licht gebogen zijgevels versterken dit effect.

De uitdaging in dit gebouw ligt volgens Gebr. Bodegraven uit Nieuwkoop, betrokken bij dit project als adviseur, bij de combinatie van de hoogte van het gebouw, de grootte van de kozijnen en de de extreme windbelasting op de kozijnen en het metselwerk.

Constructie
Met behulp van een klimkist is het betonconstructie gerealiseerd. Aan de buitenzijde komt gevelmetselwerk met aluminium kozijnen en zijn alle appartementen voorzien van een balkon cq serre.

De onder- en bovendorpels van de houten stelkozijnen “volgen” de radius van het gebouw. Hierdoor zijn er verschillende type/maatvoeringen hoekankers toegepast. De eis van de constructeur om een windbelasting van 2,5kN/m2 op te kunnen nemen, is vertaald in een doordacht ankerplan. Hierbij is tevens Tremco-Illbruck betrokken om de waterdichte aansluiting van de kozijnen aan het binnenspouwblad te garanderen.

De roestvaststalen UNI-slagspouwankers van Ø5 mm verankeren het gemetselde buitenspouwblad (aan de schenkel gemetseld) aan het betonnen binnenspouwblad.

In het complex zijn 8000 m2 breedplaatvloeren, 4800 m2 prefab holle binnenwanden, 190.000 kg betonstaal en 3000 m3 in het werk gestort betonmortel verwerkt.

[fotoplayer]

Aanvullende gegevens

Programma 17 verdiepingen met 46 appartementen, 4 penthouses en een parkeergarage
Opdrachtgever Boogert Projekt BV, Oosterland
Ontwerp van aken architecten, Eindhoven
Constructeur C.A.M Vermeij, Uden
Aannemer Bouwbedrijf Boogert, Oosterland
Advies Gebr. Bodegraven, Nieuwkoop
Start bouw november 2008
Oplevering eind 2010
Foto's www.hooglicht.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.