Ga naar hoofdinhoud

Glazen schil rondom muziekzaal

Glazen paviljoen voor Musis Sacrum in Arnhem

Het monumentale muziekgebouw Musis Sacrum in Arnhem ondergaat de komende jaren een ingrijpende verbouwing. Het monumentale deel van het gebouw wordt in oude luister hersteld, terwijl een latere aanbouw wordt vervangen door een nieuwe multifunctionele zaal in een volledig glazen paviljoen.

Het glazen paviljoen wordt gerealiseerd door Metaglas uit Tiel. Het ontwerp van Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Patrick Koschuch voorziet in een volledig transparant paviljoen dat naast Musis Sacrum zal verrijzen. Hierin komt de multifunctionele zaal waarin alle soorten muziekuitvoeringen kunnen plaatsvinden.

Volledig glazen schil

De gevel voor het paviljoen bestaat uit een volledig glazen schil rondom de zaal. Aan de zuidzijde van het gebouw, waar het podium zich bevindt, wordt deze gevel voorzien van twee schuifdeuren van elk 8 meter breed, waardoor het podium kan worden geopend en openluchtconcerten mogelijk zijn. De gevel komt tegemoet aan de zeer hoge geluidseisen in het project.

Transparantie en grote dimensies

Ook in de rest van het project is voor transparantie en grote dimensies gekozen; de entreedeuren van het gebouw zijn 4,8 meter hoog en aan de oostzijde voorziet Metaglas het gebouw van een structurele gevel die oploopt naar 9 meter.

Musis Sacrum dateert uit 1847. In de loop der jaren is veel van de oude grandeur verdwenen en in de jaren 80 is een gedeelte aangebouwd, dat nu wordt gesloopt omdat het de uitstraling van Musis Sacrum niet ten goede komt. De vraag aan Van Dongen-Koschuch Architects was om een toegankelijk, uitnodigend en transparant gebouw te ontwerpen. Het Musis Sacrum moet medio 2017 het muziekcentrum van Oost-Nederland zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.