Ga naar hoofdinhoud

Grondige renovatie kantoorpand uit 1988

renovatieproject Officia III

J.P. van Eesteren heeft het renovatieproject Officia III opgeleverd. In krap vier maanden tijd renoveerde en verduurzaamde de TBI-onderneming 6.450 m² vloeroppervlak van het kantoorpand volledig, waardoor het gebouw van een energielabel G naar een label A ging.

Officia III is een kantoorgebouw uit 1988 op de Amsterdamse Zuidas. In de zomer van 2015 startte J.P. van Eesteren met de revitalisatie en verduurzaming van het complex. Het gebouw is voorzien van een vernieuwd exterieur en interieur en kreeg hiermee een hedendaagse uitstraling. Door op meerdere verdiepingen verschillende vloervelden te verwijderen, ontstond ruimte voor twee nieuwe hoofdingangen. De nieuwe entrees aan de Boelelaan en Klenckezijde zijn nu beide voorzien van een omvangrijke, stalen constructie met een totaalgewicht van 31 ton.

ISPO-systeem

Voor de start van de renovatie had het complex Officia III energielabel G. Om de labelsprong naar energielabel B mogelijk te maken, is het complex voorzien van een volledig nieuwe en duurzame klimaatinstallatie. De gevel van het complex is in het kader van de verduurzaming grondig gemoderniseerd: J.P. van Eesteren voorzag deze van een zogeheten ISPO-systeem. De bouwer reinigde, weefselde en stukte de gevel. De keuze viel hierbij op een granollen wandafwerking met een nieuwe verflaag. Door de hoogwaardige isolatie werd de gevel onderdeel van de thermische schil van het gebouw en draagt zo bij aan de duurzaamheidseisen.

Daarnaast is de beglazing aan de atriumkant vervangen door technisch hoogwaardig en duurzaam glas en is het pand uitgerust met zonnepanelen. Daarmee was de verduurzaming van het complex compleet en bleek de labelsprong niet te stoppen bij label B: Officia III kreeg een energielabel A.

Point-fixed spiderglasgevel

Bij beide nieuwe entrees aan de Boelelaan en de Klenckezijde paste J.P. van Eesteren een hoogwaardig geïsoleerde point-fixed spiderglasgevel toe. Eenzelfde concept gebruikte de bouwer ook bij de nieuwbouw van de Markthal in Rotterdam. De spiderglasgevel bij Officia III wijkt echter af van de traditionele variant: de beglazing is bij dit project niet aan gespannen glasdraden bevestigd, maar in de achterliggende, vaste staalconstructie. Het glas in de spiderglasgevel houdt meer dan 70 procent van de binnenkomende zonnewarmte tegen en draagt daarmee bij aan de duurzaamheid van het complex.

J.P. van Eesteren was namens SPF Beheer bv (namens Stichting Spoorwegpensioenfonds) verantwoordelijk voor de renovatie en verduurzaming van Officia III. CBRE begeleidde de renovatie en trad op als verhuuradviseur van de eigenaar van het complex.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.