fbpx Ga naar hoofdinhoud

Korengele gevelbekleding voor theater

Duurzame transformatie voor theater in Drachten

Schouwburg De Lawei in Drachten is duurzaam getransformeerd en uitgebreid tot een nieuw, modern theater. Met een nieuwe golvende onderhoudsvrije entreegevel en een korengele gevelbekleding heeft het complex een nieuwe uitstraling gekregen.

Het ontwerp, uit handen van TenBrasWestinga architecten uit Amersfoort, voor de nieuwe Schouwburg en Centrum voor de kunsten De Lawei in Drachten voorziet in een reorganisatie van de publieke- en serviceruimtes in de bestaande schouwburg en een uitbreiding met een nieuwe vlakke vloerzaal, filmzaal, studio’s en de nieuwbouw van De Meldij. Met 14.000 m2 is De Lawei flink uitgebreid.

Vele verbouwingen

De Lawei beschikt over drie theaterzalen met eigen foyers, de Rutger Hauerzaal en twee studiozalen. Daarnaast is er een restaurant, theatercafé Hopper, lounge- en conferentieruimten en ateliers en leslokalen in De Meldij. De backstage-logistiek is vergroot en het laden en lossen gaat inpandig.

De Lawei bestaat sinds 1960 en in 1965 werd er een theaterzaal gebouwd, met 460 stoelen. De huidige grote zaal en de grote foyer werd in 1985 door architect Bonnema aan het complex toegevoegd, tegelijk met lokalen voor het Centrum voor Cultuureducatie. Door de vele verbouwingen was het gebouw onoverzichtelijk geworden. Bevoorradingslijnen en publiek liepen door elkaar. In het ontwerp van TenBrasWestinga wordt hier nieuwe structuur ingebracht.

Golvende entreegevel

Een centrale route verbindt de entree van De Lawei met de nieuwe entree aan de westzijde van het complex, hier liggen alle publieke functies. De hoofdentree heeft een nieuwe uitstraling door de bouw van de foyer van de Kleine Zaal op de eerste verdieping. Het Theatercafé heeft meer uitstraling aan het plein en staat in open verbinding met het restaurant en de foyer van de Grote Zaal. Rondom de foyer van de Grote Zaal zijn lounge, conferentieruimten en de Kunstgalerij gesitueerd. De multifunctionele foyer is geschikt voor evenementen. Aansluitend aan de foyer is de royale entreehal van De Meldij gesitueerd. De golvende entreegevel maakt een nieuwe entree aan deze zijde vanzelfsprekend. De entreehal is georganiseerd om de brede tribunetrap die tevens de toegang vormt naar de nieuwe vlakke vloerzaal. De hoogglanzende witte gietvloer weerkaatst het daglicht tot diep in het gebouw.

BaOpt

In het hele gebouw is het BaOpt (Bauer Optimalisation) luchtbehandelingssysteem toegepast. Het is meer dan 25 procent energiebesparend en verhoogt het comfort. Voor de verlichting zijn speciale afspraken met Philips gemaakt. Samen met de WKO, de gekozen materialen en de onderhoudsvrije gevel is de Lawei duurzaam getransformeerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.