Ga naar hoofdinhoud

Renovatie La Vie in Utrecht

Renovatie La Vie

De Utrechtse Bijenkorf in winkel- en kantorencentrum La Vie is aangepast aan het nieuwe winkelen. Het warenhuis heeft onder meer extra ruimte gekregen achter de nieuwe vliesgevel. De gedateerde gevel met erkers is vervangen door een vlakke, glazen vliesgevel, uitgevoerd als klimaatgevel.

Na dertig jaar is er daglicht in de Utrechtse Bijenkorf en heeft de buitenwereld zicht gekregen op het assortiment dankzij de etalages rondom. Het aan de rand van het Utrechtse kernwinkelgebied gelegen gebouw La Vie dateert uit 1987 en is nu naar ontwerp van architectenbureau Rijnboutt verbouwd en geoptimaliseerd. Het complex, op de hoek van de Lange Viestraat en de St.-Jacobsstraat, heeft op de onderste drie verdiepingen een winkelfunctie. De daarboven gelegen vier verdiepingen worden benut als kantoor-, congres- en cursusruimten. Sinds 2007 is De Bijenkorf de enige gebruiker van het winkelcentrum. Het is na de reorganisatie in 2013 een van de vijf resterende filialen in Nederland. Het warenhuis is nu aangepast aan het nieuwe winkelen, waarbij het trendy begrip ‘beleving’ centraal staat.

Vlakke vliesgevel

Grootste en meest zichtbare aanpassing is de transformatie van de gevel van La Vie. Directe visuele communicatie met de buitenwereld en met de potentiële klanten vraagt om een open en transparante gevel met ruimte voor het etaleren van de waar. De bestaande en grotendeels gesloten erkers, die het gebouw zijn karakteristieke profilering gaven, zorgden er ook voor dat de vlakke gevels op de begane grond altijd in de schaduw lagen. Reden om de gevels van het warenhuis te vervangen door een vlakke, glazen vliesgevel. Gekozen is voor Climaplus, de dubbele beglazing van Saint-Gobain Glass (U-waarde 1,7 W/m2K) waarbij de binnenruit met pluggen in de onderzijde gezekerd wordt en de buitenruit structureel verlijmd is, met rubberprofielen in de verticale voegen en kit in de horizontale voegen. De vliesgevel is op de hoeken van het gebouw – daar waar voorheen de rooilijn terugweek – tot aan de dakrand doorgezet. Zo heeft het gebouw een architectonische geleding gekregen die past bij de schaal van het gebouw en de stedenbouwkundige context. Ook halverwege de straatgevels, waar de rooilijn ter plaatse van de trappenhuizen terugweek, is de toegevoegde vliesgevel tot aan de dakrand doorgezet. De ruimte tussen de nieuwe en de bestaande gevel is hier voorzien van roostervloeren, die het mogelijk maken om de hoog opgaande gevels te gebruiken als etalage….

Tekst en beeld: Tom de Vries

Deze tekst is afkomstig uit het project Renovatie in Bouwwereld 03, die 31 maart 2017 verschijnt.  

Dit project valt onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.