fbpx Ga naar hoofdinhoud

Renovatie winkelcentrum na verzakking

In opdracht van Nederlandse vastgoedbelegger NSI heeft Powerhouse Company ’t Loon, winkelcentrum in Heerlen, gerenoveerd. Gelegen op een gevoelige geografische plek, die zich tot de jaren 50 op ondiepe mijnbouw richtte, is het gebouw ontworpen om eventuele verzakkingen te weerstaan. De parkeerplaats is opgebouwd uit massieve betonnen balken die werken als een brug over de grond.

Vernieuwde gevel

Bij de renovatie, die nodig was na verzakking in 2011, stond het creëren van een levendige publieke ruimte centraal. Om tegemoet te komen aan het hedendaagse winkelpubliek, werd het na-oorlogse ontwerp aangepast aan de wensen van deze tijd. Door de vernieuwde gevel ontstaat er een open en lichte ruimte, waarbij de winkels nu zichtbaar zijn vanaf het plein en vice versa. Door het gebruik van zandsteen, zorgvuldig gekozen houten banken en een centrale tuin aan het nieuwe plein (4.000 m2), ontstaat een plek om te ontspannen en te genieten van goed weer. Het plein wordt tevens gekenmerkt door de centrale opening, die naast toegang ook zorgt voor daglicht in de ondergrondse parkeergarage.

De nieuwe gevel kenmerkt zich door zijn transparantie en het elegante verticale ritme dat refereert aan de oorspronkelijke glazen gevel. De afgeronde hoek aan de rechterzijde van de gevel verzacht de klassieke compositie en rechte lijnen van de gevel. Dit leidt de voetgangers als vanzelf naar de ingang van het winkelcentrum. De speciaal voor dit project ontworpen verlichting reflecteert tussen de onbehandelde houten palen op de goudkleurige raamkozijnen en tonen in de avond een warme gloed.

Vrij hangende luifel

De ingang, waarbij het nieuwe ontwerp aansluit op het bestaande gebouw uit de jaren 60, bestaat uit een hoge ruimte, die zich onderscheidt door zijn slanke aluminium en vrij hangende luifel. De nieuwe winkelruimte, momenteel in gebruik door C&A, is ontworpen met oog op de toekomst. Een grote hoeveelheid daglicht creëert de mogelijkheid voor een interne uitbreiding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.