Ga naar hoofdinhoud

Vernieuwd en aangepast uitvaartcentrum

Vernieuwd uitvaartcentrum Haagse Duinen

Het rouwcentrum van CUVO aan de Ockenburghstraat in Den Haag is vernieuwd en aangepast aan de eisen van een multifunctioneel en multicultureel uitvaartcentrum. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de gelamineerde kolommen en liggers.

Nieuwe indeling

Het bestaande gebouw met de uitstraling van de architectuur uit de jaren 80 is door de aannemer BAM gedeeltelijk gesloopt om plaats te kunnen maken voor 1.200 m2 BVO vervangende nieuwbouw van een aula en nevenruimten. Ook het terrein is opnieuw ingedeeld met onder andere een overdekte omgang langs de bosrand naar het nieuwe crematoriumgebouw. Doordat in het complex van de ‘Haagse Duinen’ het rouwcentrum, het crematorium en de begraafplaats met elkaar verbonden zijn, hoeven nabestaanden tijdens een afscheid niet te verplaatsen. Zowel opbaren, afscheid nemen als cremeren of begraven kan op dezelfde locatie.

Hoge plafonds en veel glas

KOW heeft in samenwerking met Blink interieur architecten een ontwerp gemaakt waarbij de gevel van het bestaande gebouw opnieuw is ingedeeld en opgetrokken in een gemêleerde lichte baksteen in eenheid met de nieuwe aula en het nieuwe crematorium. De gekozen kleuren en materialen geven het gebouw een natuurlijke uitstraling, die naar binnen toe wordt doorgezet. Hoge plafonds, veel glas en hout en de zachte tinten van het meubilair zorgen voor een aangenaam en stijlvol interieur. De rechte lijnen en vlakverdeling die is doorgevoerd door het hele gebouw zorgen voor rust.

Gelamineerde kolommen en liggers

De gelamineerde kolommen en liggers zijn een kenmerkend geheel. Deze constructie op een grid van 2,45 m1 is bepalend voor het karakter van dit nieuwe deel, zowel aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw. Door de 0,9 m1 hoge liggers ontstaat er in de aula een vrije vloeroppervlak van 12 bij 22 m1 die plaats biedt aan 400 bezoekers. De natuurlijk verlichte ruimte heeft aan één kant een glazen wand die uitzicht biedt op de bosrijke omgeving en de waterpartij. Een hoogwaardige audiovisuele installatie maakt het mogelijk om via het scherm het wegbrengen van de overledene te volgen of via een Skypeverbinding ‘live’ bij de uitvaart te zijn.

Hoogwaardige isolatie

In het duurzame ontwerp van de ‘Haagse Duinen’ is het bestaande gebouw grotendeels behouden en voorzien van hoogwaardige isolatie. Het nieuwe gedeelte is zeer goed geïsoleerd; dak en wanden hebben Rc waarde van 6 m2K/W en de kozijnen zijn voorzien van 3-bladig glas. In het installatietechnische ontwerp van Valstar Simonis wordt de nieuwbouw geklimatiseerd door een combinatie van vloerverwarming, ventilatielucht en klimaatplafonds. De benodigde warmte hiervoor is afkomstig van de crematie-oven. Deze warmte wordt tevens gebruikt voor het reinigen van de rookgassen.

Vanwege de sterkwisselende bezettingsgraad is de ventilatie in de publiekstoegankelijke ruimten CO2 gestuurd in combinatie met de gewenste temperatuur in deze ruimten. De LED verlichting is voorzien aanwezigheidsdetectie en wordt centraal geschakeld. Een deel van de benodigde elektriciteit wordt opgewerkt door de 114 m2 aan PV-panelen op het dak van de aula.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.