Ga naar hoofdinhoud
Column

Gevels Galore

Deze Bouwwereld staat vol bijzondere gevels en daken, waarvoor we niet of nauwelijks de snelweg af hoeven. Allereerst schittert Holland Casino Utrecht als een diamant vanwege de energiezuinige ledverlichting die is weggewerkt in een gevel van driehoekige en gepotdekseld aangebrachte gevelbeplating. Vooral even kijken dus, als je ’s avonds over de A12 door Utrecht rijdt.

Reizen we door naar Amsterdam, dan vinden we daar een andere eyecatcher: Quartz. Dit is een van de twee gebouwen die aan de Buitenveldertselaan samen Q Residences vormen. De woontoren heeft een opvallend gevelontwerp dat zich kenmerkt door een golvend patroon dat zich rondom het gebouw omhoog lijkt te werken. Het bleek een hele uitdaging om de abstracte vorm van Studio Gang uit Chicago te vertalen naar een technisch uitvoerbaar geheel. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor de aansluiting van de balkons en vinnen op de gevel.

Nemen we vervolgens de A4 naar Den Haag en rijden we over de Utrechtsebaan, dan zien we de woontorens The Roofs – vanwege hun ligging aan de Grotiusplaats ook wel bekend als de ‘Grotiustorens’. Bijzonder aan deze torens van 100 en 120 meter hoog zijn de kronen, vanwege de getrapte vorm en de materiaaltoepassing. Voor het eerst is op deze hoogte namelijk bamboecomposiet als gevelbekleding toegepast. ‘Grotius’ staat overigens voor rechtsgeleerde Hugo de Groot – zelf denk ik abusievelijk al snel aan theoloog Geert Groote, met wie ik Deventer als geboortestad deel.

Op een steenworp afstand van het Geert Groote Huis, dat tien jaar geleden met de hulp van Octatube is verrijkt met een glazen object in de vorm van een diamant, ligt een ander gebouw dat, deze keer met de hulp van ABT, is voorzien van bijna volledig glazen dakkapellen. Het voormalige gymnasium aan de Nieuwe Markt wordt hier getransformeerd tot museum voor hedendaagse kunst Het Hegius. De dakpannen zijn vervangen door glaspanelen en zelfdragende glazen dakkapellen, waarvan de hulpconstructies en draaiende delen subtiel en zorgvuldig gedetailleerd zijn. Goed, het is even rijden vanuit Den Haag, maar dan zie je misschien wel de meest transparante dakkapellen van het land.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.