Ga naar hoofdinhoud
Column

Het failliete denken van de Wkb, deel 2

Een aantal flatgebouwen uit de jaren 70 werd gerenoveerd, verduurzaamd en verbeterd op gebied van brandveiligheid. Ondanks het inschakelen van een externe partij voor de begeleiding van het project, was er sprake van een flink aantal gebreken en waren de VvE’s niet tevreden met het opgeleverde werk. De externe partij is te vergelijken met de toekomstige kwaliteitsborger. Wordt het onder de Wkb echt beter met de kwaliteit?

We nemen een werkelijke casus, maar nu als gedachtenexperiment uitgevoerd onder de Wkb: de energietransitie van een aantal flatgebouwen (600 woningen) met gespikkeld bezit. De flats stammen uit 1978 en hebben ongeïsoleerde metalen kozijnen. De woningen worden per strang van vier woningen boven elkaar mechanisch geventileerd. De toevoer is per woning op natuurlijke wijze en de afzuiging is via mechanische centrale afzuiging bovendaks.

In de centrale schacht lopen naast het collectieve ventilatiekanaal, de individuele rookgasafvoeren en verbrandingsluchttoevoeren voor de CV-ketels. Deze schachten waren in 1978 uitgedacht als afzonderlijk brandcompartiment over vier verdiepingen doorlopend. De situatie was echter in strijd met de brandveiligheid. Er waren geen brandkleppen ter plaatse van de ventilatieafvoer-ventielen aangebracht en in de loop der tijd zijn in verkochte woningen de brandwerende deuren vervangen door boarddeuren en zijn de asbesthoudende bovenlichten vervangen door triplex.

https://www.bouwwereld.nl/rubrieken/column/het-failliete-denken-van-de-wkb/

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.