Ga naar hoofdinhoud
Column

Stofferen

Stel je krijgt de opdracht om voor een groep in architectuur geïnteresseerde toeristen een tour door Nederland te organiseren langs spraakmakende, eigentijdse gebouwen. Waarlangs zou die reis dan gaan? Ik zou het wel weten en deze editie van Bouwwereld als uitgangspunt nemen. Laat ik vooraan beginnen.

Het AFAS Experience Center in Leusden. Foto: Ruud Dilling

De eerste bestemming die mijn illustere gezelschap cultuurminnaars zou aandoen, is het AFAS Experience Center in Leusden; een project waarover Bart van Langen, hoofd projectleiding Kingspan Light + Air, zich in lovende woorden uitlaat.

Valley in Amsterdam. Foto: Marcel Steinbach

Vervolgens reizen we af naar Amsterdam om ons te vergapen aan Valley, een state of the art-project van de hand van MVRDV. Dit gebouw aan de Amsterdamse Zuidas is een opvallend complex dat bestaat uit drie torens, waarin woningen, kantoren en winkels zijn gesitueerd. Gemaakt volgens de modernste inzichten, maar met de knusheid van een Zuid-Europees bergdorp.

Villa BW in Schoorl. Foto: Ossip van Duivenbode

Dan gaat het richting Schoorl om Villa BW te bekijken. Dit ontwerp van Mecanoo is monolithisch bekleed met verlijmde blauwe keramische tegels, die geproduceerd zijn door Koninklijke Tichelaar; een parel in de duinen.

Houten Villa in Monster. Foto: Rene de Wit

We vervolgen onze reis naar het Zuid-Hollandse kustdorp Monster. Daar gaan we kijken naar de villa die derksen|windt architecten ontwierp voor een particuliere opdrachtgever. Het huis oogt eenvoudig, maar om de houten constructie van de woning zowel binnen als buiten zichtbaar te laten, moesten tal van problemen op het gebied van detaillering en bouwfysica worden opgelost.

De Trudo Toren in Eindhoven. Foto: Igor Vermeer

Dan koersen we naar Eindhoven om de Trudo Toren te bewonderen. Dit gebouw is een ontwerp van Stefano Boeri Architetti in samenwerking met Inbo en is de eerste Bosco Verticale in Nederland. Wat nog specialer is: het is de eerste ter wereld die in de sociale sector gerealiseerd is. Voor het groene aanzien zijn bij elkaar 135 bomen en ruim 9000 struiken en planten in de bakken rond de Trudo Toren geplant.

House Modernes in Utrecht. Foto: Maartje Brand / Brandbeeld

Dan koerst de bus naar Utrecht om het werk van ZZDP Architecten in ogenschouw te nemen. Zij kregen het voor elkaar om het totaal verpeste oude Galeries Modernes te transformeren tot een parel van de Utrechtse binnenstad, waarbij met name het historische gevelbeeld in ere hersteld werd. Echt prachtig gedaan. Dan zijn we aan het einde van onze reis en kunnen we concluderen dat bouwend en ontwerpend Nederland ons kleine stukje aardbol heel aardig weet te stofferen.

Peter de Winter / sr. redacteur
[email protected]

Lees nu de nieuwe Bouwwereld online:

https://www.bouwwereld.nl/eisbook/bouwwereld-01-2022/
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.