Ga naar hoofdinhoud
Column

Trapstoelliften en gebruiksveiligheid; merkwaardige informatiebrochure van het ministerie

Naar aanleiding van twee kritische uitzendingen van Omroep Max en daaropvolgende Kamervragen over de veiligheid van trapstoelliften heeft de overheid een informatiebrochure gepubliceerd. De brochure zou meer helderheid moeten verschaffen, maar volgens Nico Scholten van Expertisecentrum Regelgeving Bouw is de informatie in de brochure gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de bouwregelgeving.

Meldpunt van Omroep MAX besteedde in 2022 in twee uitzendingen (22 april 2022 en 14 oktober 2022) aandacht aan de onveiligheid voor valide mensen na het plaatsen van een trapstoellift. Leuningen ontbraken, de vereiste minimale breedte van een vluchtroute over de trap van 0,5 m en de minimale lengte van de aantrede van 0,13 m waren lang niet overal meer aanwezig. Dat leidt in de praktijk dan ook tot ongevallen in de woning.

Tot tweemaal toe werden daar Tweede Kamervragen over gesteld. Pas na de tweede reeks vragen erkende de verantwoordelijke minister van BZK en de staatssecretaris van VWS dat er mogelijk sprake was van onveilige situaties wegens onvoldoende communicatie binnen afdelingen van de gemeenten en onvoldoende kennis omtrent de correcte interpretatie van de bouwregelgeving. Een informatiebrochure werd in de beantwoording van de tweede reeks vragen op 22 november 2022 aangekondigd. Deze brochure is uiteindelijk op 12 juli 2023 door de ministeries gepubliceerd.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.