Ga naar hoofdinhoud
Rubrieken

‘Gebouw ontwerpen voor meerdere levens is illusie’

Het is een illusie te denken dat je gebouwen kunt ontwerpen voor meerdere levens; eens een ziekenhuis, altijd een ziekenhuis. Eens of oneens?

Stem hier en vertel in een reactie waarom u vindt wat u vindt.

Bouwwereld.nl gaat met enige regelmaat uw mening peilen over kwesties in de bouw.

 

Het is een illusie te denken dat je gebouwen kunt ontwerpen voor meerdere levens; eens een ziekenhuis, altijd een ziekenhuis

 • Helemaal mee oneens (34%)
 • Mee oneens (30%)
 • Gedeeltelijk mee eens (28%)
 • Helemaal mee eens (10%)
Laden ... Laden ...
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “‘Gebouw ontwerpen voor meerdere levens is illusie’

 • Het hangt heel erg van het gebouw af en waarvoor het hergebruikt gaat worden…en in hoeverre de nieuwe gebruikers zich in sommige gevallen kunnen aanpassen aan het nieuwe gebouw. (het is al heel acceptabel om technische intallaties in het zicht te houden).
  Er is onderzoek verricht (o.a. door architect Gert Grosfeld) naar hergebruik van De Witte Dame in Eindhoven, de mogelijkheden zijn groot en dit komt met name door de stramienmaat van kolommen en de verdiepingshoogten.

 • elk gebouw zou in principe multifunctioneel ontworpen moeten worden. vooral technische installaties zijn een struikelblok als het gaat om aanpassingen t.b.v. nieuw (her)gebruik en de daarmee gepaard gaande kosten. maar ook het brein staat bij velen in de weg. flexibel denken is flexibel bouwen!

 • Leon

  Aanvullend: ik betwijfel of het wel zo handig is om bij voorbaat na te denken over een ’tweede leven’. Vaak kost het ontzettend veel geld om een gebouw flexibel te houden terwijl daar 9 van de 10 keer geen gebruik van gemaakt wordt. Is dat dan wat we willen?

 • Leon

  Ik kies voor de optie gedeeltelijk mee (on)eens. Kijk je puur naar de techniek, dan kom je er altijd wel uit. Zolang de zak met geld maar groot genoeg is kun je alles ombouwen. Het moet echter wel reëel zijn en natuurlijk ook financieel haalbaar. Dat laatste blijkt lang niet altijd het geval. Belangrijke voorwaarde is dan eigenlijk de draagconstructie van een pand: een bestaande flat met betonnen bouwmuren is lastiger in te vullen dan een kantoorpand met een kolommenstructuur bijvoorbeeld…

 • puperus

  Ik denk dat het aan het specifieke gebouw ligt. Het ene gebouw laat zich makkelijker hergebruiken dat het andere. In Enschede is een paar jaar geleden een voormalig kantoorgebouw van het ITC in het centrum herbestemd tot appartementencomplex en ingepast in nieuwbouw. Het resultaat is goed gelukt. Dit gebouw met hoge verdiepingshoogte en paddenstoelvloeren en vliesgevel bleek zeer geschikt. Maar niet elk bestaand gebouw is zo flexibel dat het gemakkelijk aangepast kan worden. Wel vind ik dat hier in de ontwerpfase rekening mee gehouden kan worden omdat de economische levensduur van gebouwen tegenwoordig kort is.
  Het herbestemmen van portiek etage flats lijkt mij een stuk lastiger (maar wel wenselijk), voornamelijk omdat het bouwbesluit soms roet in het eten gooit met sommige eisen.

 • Jaap van den Bosch

  Hier is volgens mij maar 1 echt antwoord mogelijk, en dat is; “helemaal mee oneens”
  Heeft te maken met uitstraling gebouw, technische staat, constructie gebouw, mogelijke herindeling met niet constructieve wanden, enz., enz., en niet te vergeten de locatie.
  En dan nog de belangrijkste wat gaat het allemaal kosten, dit afgezet tegen nieuwbouw of andere (leeg) staande panden.
  Het is allemaal maatwerk per project, en dat kun je dan ook niet echt beantwoorden door deze 4 mogelijkheden door waarschijnlijk een paar van die reclame jongens bedacht

 • Ik wil reageren, op de stelling eens een ziekenhuis altijd een ziekenhuis. Dat is zeker niet zo, in ons dorp is het klooster omgebouwd tot school en multifuntionele ruimten, geweldig gewoon. Er worden vele gebouwen omgezet naar een andere funtctie, vaak met verbluffend resultaat.

 • Frank Norree

  Wat de struktuur betreft, is het makkelijk een nieuw leven te geven. Problematisch is termisch, akoesties, brandveiligheid,… Om aan al die eisen te voldoen bij veranderingen, wordt het project voor de eerste bestemming veel te duur. Bovendien zijn de normen en algemene comforteisen intussen dikwijls veranderd.
  Frank

 • Jan van de Wetering

  eten, slapen, zitten, liggen kan ik in een tent,caravan,hotel,motel,b&b enz. dus waarom niet in een (ver)bouwd)kantoorpand, ziekenhuis, pakhuis,loods, grot, groeve,
  kazerne, bioscoop,zwembad, station, stadion,
  of wat dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.