Ga naar hoofdinhoud
Koploper

Andreja Andrejevic en Jasper Spiegeler: “We hebben het ontwerpproces opnieuw uitgevonden en gestroomlijnd”

Andreja Andrejevic en Jasper Spiegeler besloten in 2018 uit ergernis over de traag verlopende ontwerpprocessen OMRT op te richten. Onlangs ontving het bedrijf een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro voor de doorontwikkeling van hun geavanceerde bouwsoftware. De software heeft zich inmiddels bewezen in meer dan honderd projecten en versnelt de ontwikkeling van woningen tot wel tachtig procent. Als het aan de heren ligt, is OMRT in 2030 dé standaard in Europa en gaat dertig procent van de 900.000 woningen die komende jaren gebouwd gaan worden, lopen via hun systeem.

Andreja Andrejevic en Jasper Spiegeler studeerden bouwkunde aan de TU Delft. Ze zijn beiden 31 jaar oud en geboren op 24 augustus 1991. Jasper was altijd al bezig met dingen maken en handeltjes opzetten. Tijdens zijn studietijd in Delft begon hij met een paar studiegenoten een start-up voor pakketleveringen. Dat werd een faliekante mislukking. Wat hij ervan leerde, was dat het verstandig is om eerst te onderzoeken wat gebruikers willen in plaats van uit je technische hart te denken dat je het beste idee hebt waar de wereld op zit te wachten.

Andreja deed een master in bouwtechnologie. Een vakgebied dat volgens hem op het snijvlak van programmeren en gebouwontwerp ligt. Van jongs af aan had hij al affiniteit met computers. Hij leerde zichzelf programmeren. Dat noemt hij zijn hobby. Architectuur is zijn passie. Hij leest er veel over en bezoekt wereldwijd gebouwen om zich aan hun vormgeving te vergapen. Voor hem zijn passie en hobby een ideale combinatie. Het bracht hem tijdens zijn studie op het idee te gaan onderzoeken hoe hij het analyseren van gebouwen zou kunnen versnellen met software.

Dat resulteerde in 2018 in de oprichting van het Nederlandse techbedrijf OMRT dat onlangs een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro ontving voor de doorontwikkeling van hun succesvolle en geavanceerde bouwsoftware. De software wordt door de buitenwacht revolutionair genoemd en heeft als basis parametrisch ontwerpen. De resultaten liegen er niet om. De software van OMRT heeft zich inmiddels bewezen in meer dan honderd projecten en versnelt de ontwikkeling van woningen tot tachtig procent. Daarnaast ontstaan door toepassing van de ontwerpsoftware een directe verlaging van kosten, vermindering van de CO2-uitstoot en een efficiënter gebruik van bouwmaterialen.

De kapitaalinjectie willen beide jonge ondernemers gaan gebruiken om de parametrische ontwerpsoftware verder te ontwikkelen en te investeren in sales, marketing en internationale expansie. En ambitieus zijn de heren ook. Ze zijn ervan overtuigd dat hun ontwerpsoftware een concrete oplossing kan zijn voor de huidige wooncrisis.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.